Viscri, un sat sasesc traditional

Viscri, un sat sasesc traditional

0 244

Pentru cei care doresc sa aiba parte de o vacanta pitoreasca, satul Viscri este locatia perfecta. ?Majoritatea caselor se pastreaza inca din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, iar una din acestea chiar de la sfarsitul anilor 1700. Aceasta a fost de curand reabilitata si este un exemplu de casa tipic saseasca, cu mobilier si accesorii pe masura.


In sat se mai afla si o torcatorie, unde se impletesc sosete si pulovere din lana, comercializate impreuna cu alte obiecte.


?


Localizare


Satul Viscri se afla in judetul Brasov, la aproximativ 10 km de comuna Bunesti. Comunitatea de sasi, a caror stramosi s-au stabilit aici acum mai bine de 800 de ani, s-a straduit sa isi mentina stilul de viata traditional, sa isi pastreze casele albastre tipic sasesti care dau un aer de distinctie peisajului deja pitoresc si biserica alba fortificata care vegheaza asupra satului inca din 1230.


?


Biserica Alba, cea mai veche din Transilvania


Biserica-cetate relativ mica dateaza din anul 1230, fiind cea mai veche biserica fortificata din Transilvania. Dimensiunile mici o fac sa para o macheta a constructiei de acelasi tip de la Prejmer. Ea reprezinta, in acelasi timp, si unul dintre exemplele cele mai graitoare al modului in care, in spatiul cel mai restrans, se alcatuia un spatiu de siguranta pentru comunitatea amenintata din afara. Ca mai toate bisericile sasesti, si cea de la Viscri a fost ulterior fortificata, acum mai bine de 400 de ani. Zidurile sale ascundeau, in partea inferioara, locuinte incalzite, unde satenii se puteau adaposti in timpul asediilor.


Cea mai veche piesa care se pastreaza in interiorul bisericii este cristelnita, care este, de fapt, o bucata dintr-o coloana de piatra ce a apartinut bazilicii romanice, pe temeliile caruia s-a inaltat biserica evanghelica. Cartile de rugaciune asezate pe bancile bisericii se mai deschid doar de doua ori pe luna, cand se tine slujba de duminica.


Actualmente, catul inferior al bastionului estic gazduieste un mic muzeu in care sunt expuse aproape exclusiv obiecte legate de istoria satului Viscri, infiintat prin efortul celor 24 de sasi care mai traiesc aici.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.