Noroi imobiliar la Moieciu

Noroi imobiliar la Moieciu

0 312

Sfarsitul saptamanii trecute i-a ingrozit pe locuitorii din zona Branului. Vrand parca sa mai spele din apucaturile miilor de turisti care se imbulzesc aici in fiecare week-end, apele au navalit pe drumurile inguste din Moieciu de Sus. Suvoaiele au carat tone de mal, busteni, masinile parcate in poarta pensiunilor, ingramadind totul in josul pantelor.


Scena s-a vazut de atatea ori in diverse locatii ale Romaniei incat nu mai impresioneaza pe nimeni. Satele maturate de furia apelor au devenit un peisaj banal pe ecranul televizoarelor. Locatari ramasi pe drumuri dupa ce natura dezlantuita le-a luat agoniseala sunt cu duiumul in buletinele de stiri.


Doar ca zona Branului nu este o asezare presarate cu catune nenorocite, cu casele intr-o rana, care stau sa se prabuseasca si fara sa le ajute apele Este, dimpotriva, expresia obsesiei imobiliare a bogatasilor de la Bucuresti, care au tinut cu tot dinadinsul sa aiba vile la munte. Aici se invecineaza nu traitori de duzina, ci numere de cont din cele mai grase. Avutii s-au inghesuit unii-ntraltii fara sa le pese de sistematizare; localnicii isi deschid pensiuni in ritm de ciupercarie, fara autorizatie de constructie si fara respect pentru minime norme de igiena si confort.


Dupa noaptea de spaime de vineri, incasatorii de tarife ar merita sa pateasca ceea ce strigau speriati turistii grabiti sa iasa din capcana apelor. Anume ca nu se mai intorc niciodata la Bran.


Mai degraba decat o lectie de hidrologie, micul cataclism de la sfarsitul saptamanii este o invatatura imobiliara si de sistematizare.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.