Biblioteca Academiei Romane a implinit 140 de ani

Biblioteca Academiei Romane a implinit 140 de ani

0 234

In data de 6 august 2007, Biblioteca Academiei Romane a implinit 140 de ani.


Infiintata la 6 august 1867, institutia a reprezentat laboratorul de creatie unde au fost plamadite cele mai importante dintre valorile spirituale romanesti moderne.


Infiintata la un an dupa fondarea societatii academice romane, biblioteca aduna si conserva in colectiile sale fondul national de tiparituri si manuscrise ce apartin istoriei, culturii si civilizatiei universale, detine colectii de structura enciclopedica, de la cele mai vechi texte in limba romana pana in contemporaneitate; publica bibliografii retrospective, biografii speciale; detine colectii speciale de numismatica, carte rara, stampe, harti, manuscrise muzicale; efectueaza schimburi de publicatii cu alte academii, institutii stiintifice si de invatamant superior din lume


?


Cea mai mare biblioteca stiintifica din Romania


Majoritatea fondurilor au fost cedate prin donatii. Printre cei care si-au legat numele de organizarea si sporirea colectiilor Bibliotecii Academiei se numara D.A. Sturdza, Ion Bianu, Al. Papiu-Ilarian, Al. Odobescu.


Din colectia donatiilor de mare valoare fac parte manuscrisele si documentele literare semnate de Eminescu, Caragiale, Maiorescu, Slavici. Tot in Biblioteca Academiei se afla o parte substantiala din arhiva domnitorului Alexandru Ioan Cuza si arhiva marelui istoric Nicolae Iorga.


Biblioteca Academiei Romane este cea mai mare biblioteca stiintifica din Romania si detine peste 10.500.000 de unitati de evidenta. Aici se pastreaza circa 85% din fondul national de manuscrise si documente, colectii de harti, stampe, fotografii, partituri muzicale, monede.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.