Gentiana galbena(Gentiana lutea)

Gentiana galbena(Gentiana lutea)

0 262

?


Este o planta perana mare, care creste in zonele alpine din diferite tari, din Alpi pana in regiounile muntoase din sudul Europei.


Este cunoscuta si sub denumirile:? ghintura, entura, dintura, lumanarica pamantului, besicuta, doi frati, lumanarica albastra, taietura.


Este o planata care are frunzele mari, lunguiete, care au nervuri(5-7) proeminente pe partea inferioara. Florile sunt colorate in galben auriu si cresc in manunchi in articulatiile dintre frunza si tulpina.



  1. Partile utilizate?:-radacinile care contine o cantitate mica de ulei volatil si o serie de glicozizi ca: gentiopicrina, amarogentiina, cu proprietati tonice – aperitive si stomahice, precum si materii colorante


    • La sfarsitul verii, radacinile se recolteaza de la plantele salbatice batrane de 7-10 ani.

    • Se spala, se taie si se usuca la aer.

    • Sunt folosite la prepararea de pulberi, tincturi si extracte, vinuri medicinale, capsule, tablete, siropuri.

    • Radacina de ghintura are si proprietati vermifuge.

  2. Utilizari terapeutice?:

????????? Intern se foloseste in anorexie, convalescenta, dischinezii biliare. Recomandata sub forma de infuzie, decoct, tinctura, sirop, vin, ghintura are insusirea de a excita secretiile gastrice, marind astfel pofta de mancare. Radacina de ghintura intra in compozitia ceaiului tonic si in retetele de preparare a lichiorurilor


????????? Efecte benefice: antihelmintic, stimuleaza secretiile gastrice, stimuleaza secretia biliara, tonic, antitermic, stimuleaza pofta de mancare.



  1. Preparate si administrare?:

????????? Infuzia, se prepara folosind o ligurita de radacina maruntita la 1 litru apa. Fiind foarte amare si, din aceasta cauza, greu de luat, cel mai des se intrebuinteaza vinul si tinctua.


????????? Decoct: o linguritade planta maruntita la 500 ml apa rece; se fierbe 15 minute; se bea fractionat in 3 reprize, inaintea meselor principale


????????? Tinctura de ghintura se prepara macerand 20 g radacina in 100 g alcool de 700 timp de 7-8 zile. Din aceasta tinctura se iau 10-15 picaturi in apa, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale.


????????? Vinul se prepara in modul urmator: se iau 30 g (cca. 3 linguri) radacna maruntita si se amesteca cu 60 g alcool de 70gr. (cca. 5-6 linguri) pana se umezeste uniform. Se lasa intr-un vas inchis timp de 24 de ore, apoi se adauga un litru vin si se macereaza 10 zile, agitand din cand in cand intregul continut. Se strecoara si se filtreaza prin hartie de filtru sau panza deasa. Se poate adauga la aceasta cantitate 100-200 g zahar. Cu o jumatate de ora inaintea fiecarei mese principale, se ia cate o lingura de vin de ghintura. Preparatele de ghintura luate inainte de masa maresc pofta de mancare, dupa masa ele ajuta la digestie.


????????? Macerat – tinctura: 20 g radacina la 100 g alcool de 70 grade se lasa 8 zile. Se iau 10-15 picaturi in apa, inaintea meselor. Mareste pofta de mancare. Se dau in special la copii.inantea meselor principale. Totusi, se prefera ca la copii sa se dea sirop de ghintura, cate 3-4 lingurite pe zi.


????????? Siropul se prepara astfel: 10 g radacina se oparesc cu 150 g apa. Dupa 6 ore se strecoara si se stoarce. Lichidului i se mai adauga 230 g zahar, apoi se fierbe si se filtreaza.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.