Vartolomeul graului

Vartolomeul graului

0 284

In traditia romaneasca, Sfantul Vartolomeu, numit si Vartolomeul graului, este o sarbatoare de miez de vara. Din acest moment, ziua incepe sa scada, vara trecand inspre iarna. Mai precis, vara se „invarteste” inspre iarna. Verbul „a invarti” (de unde si numele sfantului Vartolomeu) caracterizeaza toata aceasta sarbatoare. Femeile nu trebuie sa toarca (miscarea presupune invartirea fusului). Mai mult, nu se lucreaza in general, intrucat e pericol de vartejuri, de furtuni, sau chiar de ameteli.


?


Intoarcerea timpului


La sarbatoarea Sfantului Vartolomeu, vara a ajuns deja in punctul culminant. Incepand de a doua zi, timpul se intoarce incet-incet catre iarna. Zilele incep sa scada, iar intunericul ramane din ce in ce mai mult asupra gospodariilor. Datorita intoarcerii timpului, exista in popor credinta ca intregul univers este dominat de fenomene ciudate. Se isca din senin vartejuri de apa si de vant, iar din cer cade grindina, care nimiceste case si plante.


Pe de alta parte, exact in ziua Sfantului Vartolomeu este sarbatorit si graul, pentru ca tocmai acum incepe el sa-si dezvaluie bogatia. In cinstea lui nu se lucreaza campurile, ca sa fie ocrotite de toate pericolele.


?


Povestea Sfantului Vartolomeu


Sfantul Apostol Vartolomeu a fost unul din cei doisprezece apostoli. Dupa primirea limbilor in chip de foc ale Sfantului Duh, acestuia i-au cazut sortii ca, impreuna cu Sfantul Apostol Filip, sa mearga in Siria si in Asia de sus, pentru propovaduirea cuvantului lui Dumnezeu. Deci au plecat amandoi in partile acelea, uneori umbland impreuna, alteori despartindu-se prin cetati si apoi iarasi intalnindu-se; si intorceau cu invataturile lor pe multi oameni spre mantuire.


?


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.