Patlagea rosie-Tomata(Lycopersicum esculentum)

Patlagea rosie-Tomata(Lycopersicum esculentum)

0 393

?


Originara din Peru, rosia? afost introdusa in Europa de catre spanioli in secolul al XVI-lea.


Planta erbacee legumicola cu tulpina inalta, cu frunze mari, penate si cu flori galbene, cultivata pentru fructul ei comestibil, sferic, rosu, zemos, bogat in vitamine; rosie, tomata numite si ro?ie, patlagea, patlagica, tomata, gala?ana, paradaisa, porodica


Dupa ce mult timp, in vechime, s-a crezut ca rosia este un aliment otravitor, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ea s-a impus pe piata ca o leguma deosebit de gustoasa si a fost folosita ca afrodisiac. In secolul mentionat, barbatii mancau rosii pentru a le spori potenta. Reputatia de afrodisiac a capatat-o pentru ca rosia mai era cunoscuta sub numele de „love-apple” marul dragostei. In mod curios, in 1753, intr-o enciclopedie, se spune ca „rosia este un fruct pe care spaniolii si italienii il consumau si sub forma de compot, si crud”. Cand ro?ia cucerea Europa, era considerata un afrodiziac. Francezii o numeau „pomme d’amour”, adica marul iubirii.


In Bunol, un mic orasel aflat langa Valencia in fiecare an, in ultima zi de miercuri a luni august are loc la Tomatina – o mare bataie cu rosii. Aceasta este incheierea unei sarbatori care dureaza o saptamana. In noaptea dinaintea luptei, camioanele cu rosii sunt deja pregatite, iar in jurul orei 11 in ziua urmatoare acestea sosesc in piata centrala a oraselului. Maestrii de ceremonie incep atunci o batalie „sangeroasa” care va dura doua ore. Dupa batalie puteti face o baie in rau, dupa care puteti sa consumati vestita Paella, stropind-o cu un vin bun din regiune.


Contine?: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc cupru, iod, vitamina A,B1, B2, C, P, E, K.


a.????? Proprietati:


????????? Remineralizant


????????? Antiscorbutic


????????? Antiifectios


????????? Diuretic


????????? Dizolvant uric


????????? Eliminator al ureii


????????? Usureaza digestia


b.???? Indicatii


????????? Uz intern


????????? Astenii


????????? Inapetenta


????????? Intoxicatii cronice


????????? Arterioscleroza


????????? Afectiuni vasculare


????????? Reumatism


????????? Litiata urinara


????????? Constipatie


????????? Aciditate gastrica


????????? Putrefactii intestinale


????????? Diabet


????????? Uz extern


????????? Acnee


????????? Intepaturi de insecte


c.????? Modul de folosire in terapii.


????????? Uz intern


????????? Curatarea ?intestinelor se poate face in felul urmator: la cina, taiin jumatati sase sau sapte rosii si le puneti intr-o tigaie incalzita fara grasime. Rosiile lasand rapid zeama, practic nu exista riscul de a se prinde. Condimentati dupa preferinta (sare, piper, usturoi, verdeturi) si le lasati sa fiarba la foc moderat timp de cinci minute. Cu acest fel de mancare folositi si cateva felii de paine integrala, fara alta hrana.


????????? O alta varianta a curei – preluata din lucrarea lui Raymond Dextreit – care, ca si prima, trebuie urmata timp de 3 saptamani: la micul dejun mancati doar rosii si incepeti pranzul si cina cu 2 – 3 rosii. La fiecare 3-4 zile, meniul trebuie sa fie compus exclusiv din rosii (in cantitatea care va convine). Dupa o asemenea cura, se va observa ameliorarea colitei (inflamatia mucoasei intestinului gros), ameliorarea simptomelor nefritei si a litiazei urinare si biliare. Bogata in vitamina C, rosia mai contine o substanta minerala rara, bromul, care are calitati sedative (de calmare a excitatiei nervoase) remarcabile. Alegeti intotdeauna rosii sanatoase si bine coapte.


????????? Cura cu suc de rosii, dimineata pe stomacul gol, contribuie la redobandirea sanatatii. Daca vi se pare ca are un gust prea acid puteti sa-l neutralizati, amestecandu-l cu suc de morcovi, de patrunjel proaspat sau de telina, ceea ce ii va spori calitatile tonice si antianemice. In sfarsit, pentru a usura digestia amidonului si a produselor fainoase, folositi patlageaua rosie asociata cu acestea. Deoarece nu contine zahar, rosia poate fi consumata de diabetici. Datorita faptului ca nu contine sare, cardiacii si hipertensivii trebuie sa o includa in alimentatia lor.


????????? Uz extern


????????? Acnee: se taie o rosie in doua si se tamponeaza cosurile cu pulpa ei. Se lasa vreo 15 minute, apoi se spala. A doua zi se tamponeaza cosurile cu suc extras din frunze proaspete de macris. Tratamentul se face alternativ: intr-o zi cu suc de rosii, in ziua urmatoare cu suc de macris.


????????? Puncte negre: se taie in rondele o rosie proaspata si se aplica pe fata, lasand-o timp de 25 de minute. Apoi se clateste cu apa minerala in care s-a adaugat putin suc de lamaie (o lingurita la 300 ml de apa). Amestecata cu putin ulei de masline, patlageaua rosie se poate folosi sub forma de masca pentru tenul uscat: se curata de pielita o rosie mare si se zdrobeste cu furculita. Se adauga doua lingurite de ulei de masline si se amesteca bine. Se aplica pe fata si se lasa zece minute, apoi se clateste.


????????? Ten gras: se lotioneaza fata cu o bucata de vata imbibata in suc de rosii, apoi se clateste.


????????? Impotriva intepaturilor de insecte: se fac doua sau trei legaturi de frunze de rosii si se atarna in dormitor. Ele au proprietatea de a alunga insectele.


????????? Intepaturi de o albina: scoateti acul si frecati zona cu frunze zdrobite de patlagele rosii


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.