Taximetristii, din nou in strada

Taximetristii, din nou in strada

0 314

Pentru aceasta saptamana sunt anuntate noi proteste. De data aceasta revin in atentie problemele taximetristilor. Asociatia Nationala a Patronatului Operatorilor de Transport in Regim de Taxi a anuntat ca va organiza, miercuri, un miting urmat de un mars, in Bucuresti si in orasele resedinta de judet, pentru a protesta fata de prevederile Legii privind transportul public local.


Taximetristii spun ca Legea privind transportul public de persoane incalca mai multe drepturi, cum sunt cele referitoare la proprietate, la libera circulatie, la munca si la libera initiativa. Apoi, acestia mai protesteaza fata de faptul ca, incepand din 2008, pentru a obtine o autorizatie trebuie sa investeasca milioane de lei.


?


Potrivit unui proiect de modificare a legii taximetriei, elaborat de Comisia de Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor, autorizatiile taxi vor fi atribuite nediscrimatoriu companiilor si operatorilor privati, iar licenta de transport, licenta de executie pentru vehicul si licenta taxi vor fi desfiintate. Noua lege ar trebui sa intre in vigoare in cel mult o luna de zile.


Pe baza actualei licente de transport, eliberata de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), va fi eliberata gratuit autorizatia de transport de catre primarii, care vor prelua atributiile ARR si ale Registrului Auto Roman cu privire la gestionarea activitatii de taxi, potrivit proiectului. Primaria va asigura dimensionarea corecta a numarului de autorizatii taxi in fiecare localitate a tarii pe baza unor studii care vor stabili numarul optim, iar pana la definitivarea acestora se va mentine limitarea numarului actual de autorizatii taxi.


Proiectul urmareste, de asemenea, desfiintarea taximetriei cu autoturisme inchiriate, combaterea evaziunii fiscale si tratamentul discriminatoriu al diverselor categorii de operatori taxi. Noua lege va introduce interdictii privind utilizarea autorizatiilor de taxi de catre alte persoane in afara titularilor si incurajeaza dotarea automobilelor cu echipamente pentru asigurarea unui confort mai bun, fiind recunoscut dreptul de a practica taximetria numai proprietarilor de autoturime sau celor care detin un contract de leasing.


?


Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.