Ucraina sfideaza Romania si circula nestingherita pe canalul Bastroe

Ucraina sfideaza Romania si circula nestingherita pe canalul Bastroe

0 282

Fara a lua in seama hotararile luate la nivel international, si, cu atat mai mult, opozitia ferma manifestata de Romania, Kievul a inaugurat traficul pe noul canal de navigatie construit in Delta Dunarii. O parte a acestui canal este controversatul canal Bastroe, un proiect care a fost completat cu largirea albiei bratului Chilia.


?


Potrivit declartiilor ministrului de Externe de la Bucuresti, Adrian Cioroianu, Romania nu va trata acest caz ca pe unul bilatreral ci il va transforma intr-un subiect de interes european, accentuand faptul ca Delta Dunarii se afla sub protectia legilor internationale asumate de catre toate statele europene.


Cioroianu a declarat ca Romania a facut tot ceea ce a fost cu putinta pentru a rezolva problema pe cale diplomatica, dar nu a gasit intelegere de partea ucraineana.


„Nu ii putem face sa inteleaga ca finalizarea proiectului va afecta in mod ireversibil aceasta zona geografica unica. Ei ne spun ca acest canal are o importanta economica si ca ne poate aduce unele castiguri in acest sens. Va trebui sa recurgem la procedurile europene”, a subliniat Cioroianu.


Canalul Bastroe este un proiect derulat de catre Ucraina in Delta Dunarii. Kievul a demarat acest proiect in 2004, cu scopul de a-si asigura o iesire la Marea Neagra pe Dunare si de a-si reduce, astfel, costurile de tranzitare.


Majoritatea organizatiilor ecologiste internationale au atentionat insa, inca din start, ca acest proiect s-ar putea dovedi un adevarat dezastru pentru ecosistemul din Delta Dunarii. Canalul Bastroe pune in pericol ecosistemul Deltei Dunarii. Flora si fauna din Delta resimt deja efectele negative cauzate de lucrarile de constructie, iar pe termen lung exista riscul disparitiei mai multor specii.


?


Constructia canalului a facut obiectul unor dispute de durata romano-ucrainene, in care au fost implicate si cateva institutii internationale si grupuri ecologiste.


?


Joi, Comisia Europeana a pus in vedere Ucrainei, referitor la redeschiderea navigatiei pe Canalul Bastroe, ca trebuie sa respecte prevederile conventiilor internationale in domeniul protectiei mediului si ale altor acorduri pe care le-a semnat.


Insa executivul european nu poate decat sa recomande autoritatilor de la Kiev sa se conformeze prevederilor acordurilor internationale privind mediul la care Ucraina a aderat. Comisia Europeana nu are competente in aceasta chestiune, care constituie o problema de natura bilaterala, intre Romania si Ucraina, care nu este stat membru al Uniunii Europene.


?


Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.