Angajatii de la IAR rabufnesc din nou

Angajatii de la IAR rabufnesc din nou

0 245

Starea de relativa liniste de la IAR Ghimbav nu a durat prea mult. Pentru astazi, 7 mai, de la ora 7,15, cei aproape 900 de angajati au amenintat ca vor intra in greva generala pe perioada nedeterminata. De data asta, protestatarii sunt suparati pe Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Angajatii au anuntat ca vor refuza sa se intoarca la munca pana cand vor primi din partea AVAS un raspuns favorabil privind cuantumul platilor compensatorii acordate in caz de disponibilizare.


Drept urmare, reprezentantii AVAS considera ca actiunea de protest nu este justificata, atata timp cat doar un singur punct de pe lista de revendicari a ramas nesatisfacut si solicita sindicatelor de la IAR sa renunte la greva.


Cel de-al saselea punct se refera tocmai la aceste plati compensatorii. Sindicatul Liber ICA a solicitat 20 de salarii compensatorii (la nivelul salariului mediu brut pe societate) pentru cei cu varsta sub 35 de ani, 30 de salarii compensatorii pentru cei cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani si 40 de salarii compensatorii pentru cei de peste 45 de ani.


Autoritatea precizeaza ca in actualul contract colectiv de munca sunt prevazute plati compensatorii in cuantum de 6, 8, 10 sau 12 salarii medii nete pe economie, in functie de vechimea in munca, amintind ca, in prezent, are in analiza contestatia depusa de Eurocopter Franta.


Dupa solutionarea acesteia, in functie de rezultat, AVAS fie va comunica ofertantului solicitarile sindicatului cu privire la completarea contractului colectiv de munca cu prevederi referitoare la acordarea de plati compensatorii in caz de disponibilizare dupa privatizare, in vederea gasirii celor mai avantajoase solutii pentru angajatii societatii, fie va initia noi negocieri cu sindicatele, pe baza realitatilor din societate.


?


?Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.