Afina(Vaccinum myrtillus)

Afina(Vaccinum myrtillus)

0 264

?


Frunzele, impreuna cu ramurile, se recolteaza pe vreme insorita, in lunile mai-septembrie, iar fructele cand sunt bine coapte, in lunile iulie-septembrie.


Fructele contin: tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina C, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).


Frunzele contin : tanin, arbutina, hidrochinona, mirtilina, neomirtilina



  1. Parti utilizate?: fructele si frunzele.
  2. Proprieteti?:

????????? astringent,


????????? reumatism,


????????? guta,


????????? enterocolita,


????????? antiseptic


????????? bactericid,


????????? antisclerotic,


????????? ameliorant al vederii nocturne,


????????? antidiabetic.



  1. Indicatii:

a.????? Uz intern?:


????????? Entrita( inflamatia in testinelor), diaree, dezinterie, putrefactii intestinale


????????? Colibaciloza


????????? Arteroscleroza


????????? Diabet


????????? Insuficienta biliara.


b.????? Uz extern?:


????????? Faringite, stomatite, afte, micoze.



  1. Mod de folosire:

a.????? In uz intern:


????????? Fructele bine coapte, consumate proaspete, sunt recomandate tuturor si mai ales celor care au diaree cronica sub forma de jeleuri sau marmelade.


????????? Decoct de fructe: 1 lingura la o ceasca de apa, fiarta cinci minute si infuzata 15 minute, apoi se strecoara prin presare. Se consuma 2-6 cesti pe zi.


????????? Tinctura de afine: fie o pregatiti in casa, fie o procurati de la magazinele de specialitate sau farmacii. Daca o procurati in casa o puteti prepara astfel?: 100g de fructe se acopera cu 1000ml de rachiu, se lasa sa macereze 15 zile. Se consuma cate un paharel de lichior in diaree, cataracta, sorbut


b.????? In uz extern:


????????? Decoct: o mana de fructe la un litru de apa. Se fierbe pana scade la jumatate. Se utilizeaza la clatitul gurii, in faringita, stomatita, afte, spalarea eczemelor, in comprese in hemoroizi.


????????? Infuzie, care se obtine din frunze. Se beau 2-3 cani pe zi. Frunzele ?i fructele de afin au proprietati astringente datorita taninului. Au activitate antibiotica, modificand favorabil flora patogena intestinala. Actiunea hipoglicemianta a frunzelor de afin este controversata. Frunzele intra in compozitia ceaiului dietetic.


????????? Macera si la rece: o lingurita si jumatate de fructe zdrobite se lasa in 400 ml de apa rece, la temperatura camerei, timp de opt ore. Toata cantitatea de macerat se bea in timpul unei zile, in trei reprize.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.