Saptamana politica 18 pe net

Saptamana politica 18 pe net

0 222


In timp ce mititeii si carnaciorii sfaraie pe gratarele improvizate prin paduri si zavoaie, umpland aerul cu mireasma de vacanta, sfaraie si referendumul pe gratarul incins al suspendarii, urmand ca Traian Basescu sa-l savureze pe 19 mai cu garnitura PNL-PSD-PRM-UDMR si cu salata PD-PLD.


Bine aleasa data alegerilor! Fereasca Dumnezeu sa se fi intamplat cu doua saptamani inainte, adica in week-endul ce tocmai s-a terminat. Cu tot regretul, nu s-ar fi putut vota din cortul instalat la Vama Veche si nici de pe sezlongul asezat mestesugit pe malul unui parau de munte: cruda soarta pe popor, ar fi avut de ales nu intre doi comunisti, ci intre un comunist si o zi plaja! Zau, nu cred ca ar fi renuntat lumea la plaja! La munte a fost superb! Dar sa vedem ce s-a intamplat in cursul saptamanii:


?


?


S-a stabilit intrebarea de la referendum


Pentru ca nu cumva romanii sa uite de ce se prezinta la urne sau pentru cei care nu sunt foarte siguri cine este presedintele Romaniei (parlamentarii PD au spus-o!), intrebarea de la refendum a fost ticluita astfel incat numele Basescu sa apara explicit in text. Pe buletinele de vot va fi inscrisa intrebarea? „Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei, Traian Baseascu ?”. In acest fel cetatenii nu vor avea niciun dubiu ca trebuie sa se pronunte pro sau contra lui Basescu = omul cu sampania, omul de la meci, omul de la Golden Blitz, omul de la Ciresica, omul cu paltonul, omul cu fesul, ha, ha, ha…. Interesanta abordare: sunt suspiciuni ca romanii n-ar sti cine-i presedinte, dar nu exista dubiu in privinta faptului acesti oameni vor ajunge in cabinele de vot si vanzand numele Traian Basescu se vor dumiri numaidecat ce au de facut! De fapt au doar doua alternative daca ajung pana in cabina cu buletinul de vot in mana, DA sau NU! Taberele s-au conturat, a inceput infruntarea!


?


PRO si CONTRA


Multi analisti sunt de parare ca Traian Basescu isi va relua fotoliul de la Cotroceni. Mai sifonat, mai zgaltait, dar, zice lumea tot acolo va ajunge. I se va demonstra doar ca nu este intangibil si nici poporul nu-i chiar asa de ahtiat dupa el cum crede.


Exista, desigur, un curent de opinie favorabil. Sunt oameni care fara sa se intrebe macar de ce, isi dau ghes unii altora, pe mobile, pe messenger, pe orice alte canale sa-l voteze pe Base. De ce? Raspunsul l-a dat fiica cea mare a Presedintelui suspendat : tata e cool! Aceasta puternica motivatie pentru sustinerea presedintelui statea inscriptionata pe un tricou?pe care?Ioana Basescu l-a afisat in public saptamana trecuta. pe langa ca Base e cool, nu exista niciun alt argument pro , afara doar de faptul ca sustinatorii lui iti spun taios ca n-avem altul mai bun. Oh, Doamne!


De partea opusa a baricadei, pesedinstii par decisi sa-i dea presedintelui un branci puternic. Depinde cata forta au, social-democratii s-au aratat cam anemici sub obladuirea ?lui Geoana, care, culmea, nu atat pentru stilul de conducere blegos este acuzat de colegi, cat pentru faptul de a-l fi suspendat pe Basescu.


?


Ori la Guvernare, ori la plimbare


Ziceam ca unii social-democrati, desi PSD a votat in corpore suspendarea, sunt cam suparati pe Geoana pentru ca a declansat procedura. Inciudat de intiativa lui Mircea Geoana, Grupul de la Cluj, condus de Ioan Rus, i-a dat sefului partidului un ultimatum: daca intr-o luna nu intra la guvernare, nu-l mai sustin. Scurt si la obiect. De ce? N-am nicio idee, la fel cum n-am nicio idee de ce fostul sef SIE si valet iliescian de Cotroceni, Ioan Talpes este si el extrem de afectat din pricina suspendarii si s-a hotarat sa nu mai calce pe la sedintele Parlamentului pana in 20 mai! Dar nici n-are rost sa ne batem capul, cine stie ce socoteli savante, ce progresii si ce integrale triple stau in spatele intamplarilor politice din Romania!? Prea abstracte sa le intelegem! De fapt, uite de-aia il vor romanii pe Basescu, n-are nimic abstract in fiinta lui, la el totul e simplu ca tabla inmultirii de pe coperta caietului: sprit, fotbal, gaozari, baie de multime si carciumi! Pana si biata Europa a ajuns in ochii Presedintelui tot o carciuma, de cinci stele (Michelin n.r.) ce-i drept! Cum sa nu placa? Dar deocamdata sa-i urmarim campania electorala!


Pe saptamana viitoare,


Bianca Sorescu


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.