Sloganul unui acuzat de omor: „Mai bine ziarist decat infractor!”

Sloganul unui acuzat de omor: „Mai bine ziarist decat infractor!”

0 336

Istoria mortii Melaniei Buta, femeia lovita intr-o bezinarie de catre fostul ei sef cu exact un an in urma si decedata dupa o coma prelungita de cinci zile, adauga un episod murdar la tragedia provocata de agresor. Unul dintre martorii cheie ai procesului, Dumitru Butan, sustinuse nevinovatia amicului sau Ionica Anutoiu cu prilejul primelor audieri. Potrivit versiunii prezentate in noiembrie 2006 in fata instantei de judecata, Butan, vicepresedintele Partidului Ecologist Roman, declarase ca Anutoiu, amicul si colegul sau de partid, n-o lovise pe fosta angajata Melania, ci doar incercase sa scape din stransoarea acesteia. Cei doi – Anutoiu si Melania – aveau de clarificat niste sume de bani despre care fiecare pretindea ca celalalt i le datoreaza, de pe vremea cand lucrau impreuna.


?


Portretul pastel si desenul in tus


La ultima infatisare in procesul intentat lui Anutoiu, in urma cu trei zile, martorul Butan si nevasta acestuia s-au prezentat spasiti in fata completului, marturisind ca au mintit in urma cu un an si ca doresc sa-si schimbe declaratiile. Noile marturisiri ale cuplului Butan nu se potrivesc defel cu varianta expusa judecatorilor in noiembrie anul trecut. Incriminatul Ionica Anutoiu nu mai este cetateanul pasnic ce incerca, in aprilie 2006, sa se debaraseze de isteria unei foste angajate. Portretul pastel al amicului si partenerului de afaceri de atunci difera in totalitate de desenul in tus negru creionat acum de Butan lui Anutoiu.


?


«Pleaca, in aia ma-tii, ca-ti trag una!»


Ca sa avem dimensiunea exacta a minciunii debitate sub juramant de pocaitul Dumitru Butan trebuie sa masuram distanta dintre declaratiile de atunci si cele de acum al vicepredintelui PER. Puse in oglinda, ele restabilesc adevarata succesiune a faptei savarsite in urma cu 12 luni si, in acelasi timp spun cate ceva despre caracterul acolitului lui Anutoiu. „In acea zi, la benzinarie, Melania s-a apropiat de domnul Anutoiu si i-a spus «Nenorocit ai fost, nenorocit ai ramas!». Anutoiu, socat, ca si mine, i-a spus ceva de genul «Lasa-ma femeie in pace», Melania s-a indepartat de el, s-a intors si cu mana stanga l-a prins de antebrat. Domnul Anutoiu a facut un gest involuntar, ca o scuturare, o debarasare. Melania s-a dezechilibrat si a cazut….I-am scos limba din gura. Ionica ii facea respiratie artificala, eram in genunchi amindoi, incercam sa-i dam primul-ajutor”, debita patetic Butan in 2006, in favoarea amicului Anutoi.


„In acea zi i-a spus Melaniei: «Pleaca, in aia ma-tii, ca-ti trag una!». Apoi s-a intors spre ea si in secunda urmatoare a lovit-o. Am auzit «cloc», zgomot facut de maxilarul ei…A lovit-o intentionat, a fost o lovitura puternica. Apoi, cat timp eu m-am repezit sa o ajut, el statea pur si simplu si se uita. Anutoiu mi-a spus sa declar ca Melania l-ar fi tinut de mana si el a incercat sa scape de stransoarea ei“, suna varianta pocaita de acum trei zile a lui Butan.


Elocvent, nu? In replica, Anutoiu pune remuscarile invocate de Butan pentru a-si motiva schimbarea declaratiei pe seama unei „razbunari financiare si politice”, pentru care intentioneaza sa-si reclame penal fostul partener, amic si martor mincinos.


?


Bursa sinceritatii


Retractarea lui Butan aduce noi date pentru evaluarea corecta a sinceritatii pe piata libera. Intrucat amicul renegat al lui Anutoiu risca intre 6 luni si cinci ani pentru marturie mincinoasa, gestul sau tardiv-penitent risca sa para emanatia pura a constiintei sale chinuite. Trecutul sau de vesnic cardas in afacerile derulate impreuna cu cel pe care-l denunta astazi ne indreptateste, insa, sa banuim ca miza pusa in jocurile lor financiare merita chiar si putina puscarie.


?


Argumentul cu mana


Judecatorii vor stabili cine pe cine tinea de mana in momentul in care Melania, mama decedata a unui copil minor, primea lovitura cauzatoare de moarte. In cazul unui verdict favorabil, Anutoiu poate folosi argumentul cu mana si in cazul celorlalte dosare in care mai este cercetat – inselaciune, participatie improprie la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. In care poate invoca faptul ca cineva i-a fortat mana sa semneze bilete la ordin si balante de verificari false. Invers de cum s-a intamplat cand el a fost cel care a fortat mana a 18 angajati creduli sa contracteze pentru uzul sau personal credite de nevoi in valoare de 2,5 miliarde de lei vechi. Caz tipic in care nu numai ca stanga stia foarte bine ce face dreapta, dar amandoua stiau bine ca tocmai comit o faradelege.


?


Certificate de la AZR


Anutoiu si-a depus la dosar o serie de caracterizari favorabile din partea Asociatiei Ziaristilor Romani, in calitate de infractor de presa ce este. Astept ca desteptul care i-a semnat hartiile sa urmeze pilda lui Butan si sa-si toarne cenusa in cap pentru favoarea slinoasa pe care i-a facut-o de a-i recunoaste meritele de ziarist vopsit.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.