Comunitatile evreiesti sarbatoresc Pesachul

Comunitatile evreiesti sarbatoresc Pesachul

0 408

Incepand din 3 aprilie, comunitatile evreiesti sarbatoresc Pesachul, una dintre cele mai importante sarbatori a evreilor. Cu aceasta ocazie noi le uram Sarbatori fericite sau…HAG PESAH SAMEAH VA CASHER!


Pesahul este o sarbatoare biblica, ce marcheaza iesirea evreilor din Egipt, sub comanda lui Moise si incetarea sclaviei acestora, de unde vine si numele de? „Sarbatoarea libertatii” (Hag Ha-Herut), denumirea cea mai raspandita pentru Pesach.


Pe timpul acestei sarbatori este interzis consumul de paine sau alte produse dospite pentru a comemora painea nedospita pe care au mancat-o evreii cand au plecat din Egipt, deoarece nu au avut timp sa lase aluatul sa creasca.


De asemenea, Pesachul nu trebuie sa-i gaseasca pe evrei cu paine sau cu produse dospite in casa. Acestea sunt fie distruse, fie vandute.


Pe timpul celor 8 zile evreii mananca matzach – pasca sau azima nedospita. Este facuta din faina si apa plamadita doar 18 minute ca sa nu dospeasca. Exista si azima pazita, facuta din faina de grau si tinuta sub observatie de la seceris.


Sarbatoarea are 4 zile mai importante, 2 la inceput si doua la sfarsit. In primele doua seri de Pesach, se tine Sederul (in traducere ordinea, pentru ca ceremonialul este o ordine bine definita) In aceste seri evreii urmeaza niste ritualuri conform poruncilor din Tora:


1.mananca cel putin 25 de grame de azima
2. povestesc Haggadah, o culegere de pasaje din Torah si din scrierile rabinilor, care descriu exodul din Egipt. Povestea Hagadei este ?nsotita de cantece si legende, bautul a 4 pahare de vin, ca simbol al celor 4 denumiri date: v-am eliberat, v-am salvat, izbavirea, sanctificarea. Maror, hreanul sau alte legume amare sunt consumate ca amintire a vietii amare din Egipt, povestita si amintita la masa festiva.


In ultima zi de Pesah se rosteste rugaciunea de pomenire a mortilor.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.