Montarea repartitoarelor de caldura este obligatorie

Montarea repartitoarelor de caldura este obligatorie

0 230

Romanii care locuiesc la bloc sunt obligati prin lege sa-si monteze repartitoare de costuri – indiferent de sistemul de distributie a caldurii din imobilul in care locuiesc – lipsa acestor intrumente urmand sa fie sanctionata cu amenzi intre 500 si 1.000 de lei, incepand din august 2007.


Hotararea de Guvern 933/2004 privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica precizeaza ca masurarea consumurilor de energie termica pentru inclazire si apa calda la nivel de bransament, precum si „repartizarea cheltuielilor pe baza repartitoarelor de costuri instalate la nivel de apartament, in vederea facturarii, sunt obligatorii”.


Sanctiunile vor fi date de primarii.


?


De ce cresc repartitoarele facturile?


Desi autoritatile au anuntat ca prin aceasta masura locatarul va plati mai putin la intretinere, multi dintre cei care si-au montat astfel de aparate s-au trezit cu facturi duble pentru consumul de agent termic. Asta si din cauza faptului ca locatarii nu au fost informati corect cu privire la efectele pe care le poate avea un prosop, o haina sau orice alta textila pusa la uscat pe calorifer asupra facturii. De asemenea, populatia nu cunoaste ca perdeaua atarnata peste calorifer sau caldura degajata de aragaz este masurata de acel repartitor. Mai mult, aerisirea incaperii incalzite poate fi intepretata ca o tentativa de „fraudare” a aparatului de repartizat costuri, daca aceasta operatiune nu se face corect: trebuie inchis robinetul termostatic, lasat in aceasta pozitie 15 minute, dupa care se deschide geamul, este lasat doar 10 minute deschis, apoi se inchide fereastra si se asteapta un alt sfert de ora pana la redeschiderea robinetului.


O alta metoda de incarcare a facturilor este cititul contoarelor. Dupa ce au vandut repartitoarele la pachet cu serviciile de citire si calcul al consumurilor, la niste preturi uneori inaccesibile, societatile respective modifica taxa de citire in functie de evolutia cursului valutar. Cand moneda euro scade, firmele percep taxele de citire a contoarelor in lei si viceversa, societatile folosind acte aditionale pe care le incheie cu asociatiile de locatari. Societatile se folosesc de prevederea legala care obliga asociatiile de locatari sa isi monteze repartitoare pentru a creste valoarea comisioanelor de citire.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.