Rosmarinul (Rosmarinus officinalis)

Rosmarinul (Rosmarinus officinalis)

0 320

Se utilizeaza florile si frunzele, recoltandu-se cand sunt deschise, apoi se usuca. Frunzele vesnic verzi, pot fi recoltate tot timpul anului.


Este folosit pentru preparare de infuzii, tincturi si a uleiurilor esentiale.


Rozmarinul este cunoscut inca din antichitate.


·???????? In Grecia antica, inainte de examene, studentii purtau ghirlande din frunze de rozmarin. Ei credeau ca acesta le va imbunatati memoria.


·???????? In Grecia antica oamenii simpli din popor nu aveau acces la tamaia extrem de scumpa si atunci ardeau pe altarele zeilor crengute de Rozmarin.


·???????? Romanii de asemenea il considerau planta sacra, iar urme de Rozmarin s-au gasit si in mormintele faraonilor din Egipt.


·???????? Si in zilele noastre, tinerii din Grecia, apricipanti la Jocurilor Olimpice ard cateva frunze de rozmarin inaintea marilor incercari.


·???????? Legenda spune ca florile de rozmarin erau albe, dar au devenit albastre atunci cand Fecioara Maria si-a agatat mantia intr-o tufa de Rozmarin pe cand Sfanta Familie facea un popas in timpul fugii spre Egipt.


·???????? In Evul mediu, rosmarinul era simbolul dragostei si fidelitatii. Era impletit in coronita mireselor si impartit nuntasilor. In perioada medievala, medicii considerau ca o crenguta de rozmarin pusa sub perna alunga cosmarurile din timpul noptii.


·???????? Se spune ca Elizabeta, Regina Ungariei, suferea de dureri de articulatii, vindecandu-se in 1235, pentru ca isi masa picioarele cu vin in care a fost tinut rozmarin.


·???????? In timpul celui de-al doilea razboi mondial, medicii francezi preparau o mixtura din frunze de rozmarin si boabe de ienupar cu care stropeau pe jos. Acest amestec era un bun dezinfectant.


·???????? Rozmarinul era folosit din antichitate ca planta medicinala, rituala si condimentara. Practica arderii de crengute de Rozmarin pentru purificarea aerului in spitalele din Franta s-a mentinut pana in secolul XX. Ironia soartei a facut ca ea sa fie abandonata tocmai cand stiinta moderna a demonstrat extraordinarele proprietati antiseptice ale acestui ulei.


Utilizari terapeutice?:


·???????? Rozmarinul?are actiune de purificare, antiseptica, antianemetica, antifebrila, diuretica (stimuleaza secretia renala si astfel curata corpul de deseuri).


·????????Datorita efectului antiseptic Rozmarinul poate intarzia sau preveni degradarea carnii. De fapt, nu se va sti niciodata cu adevarat daca la inceputul utilizarii sale in arta culinara a fost apreciat pentru gustul sau deosebit sau pentru faptul ca avea capacitatea de a pastra mancarea proaspata timp de mai multe zile pe vreme caniculara acum 2000 de ani, cand nu existau frigiderele.


·???????? Calmeaza febra musculara, calmeaza durerile digestive in cazul indigestiilor provocate de stres. Aceasta iarba imbunatateste respiratia, stimuleaza circulatia sanguina si sistemul nervos.


·???????? Din antichitate se utiliza pentru usurarea durerilor in colici abdominale, rozmarinul fiind un bun tonic digestiv, favorizand secretia bilei si functionarea normala a ficatului. Fiind antiseptic si antispasmodic se foloseste cu succes contra infectiilor gastrointestinale.


·???????? Are efect in atenuarea durerilor menstruale, in guta, icter, insomnie, in cefalee, pentru calmarea nervilor, la prepararea produselor cosmetice, pentru ingrijirea pielii in calitate de astringent sau toner pentru ten, pentru regenerarea firului de par.


·???????? Este si un antidepresiv bun, iar uleiul de rozmarin ajuta la durerile musculare. Prin proprietatile antiseptice si tonice este benefic in cazuri de gripa, raceala, tuse, ca si inhalatii, candela, masaj, baie.


·???????? Este un stimulent de memorie – perfect pentru adultii cu munca de birou si copiii care studiaza. Uleiul de Rozmarin intensifica circulatia sangelui la nivelul creierului, ajutand astfel la cresterea capacitatii de concentrare si la imbunatatirea memoriei. In aceste cazuri este util sa fie ars in candela. Tot sub forma arderii in candela, dar si ca masaj el da rezultate bune in combaterea migrenelor, a durerilor de cap si in debilitate generala.


·????????Consumul de rozmarin este indicat pentru imbunatatirea digestiei, in nevroze, in obezitate, gastrita, colesterolemie, pentru profilaxia aterosclerozei (pentru prevenirea ingrosarii si rigidizarii peretilor vasculari), in astm bronsic, in perioada de convalescenta – reda energia si optimismul, in edeme, in palpitatii ale inimii provocate mai ales de nervozitate, abuz de cafea sau tutun.


·????????Rozmarinul este un intaritor natural, recomandat in astenie (stare de oboseala intensa si prelungita). Fortifica intr-un mod durabil intreg organismul, vitalizand activitatea tuturor organelor si sistemelor.


·???????? Dupa lavanda, rozmarinul este probabil cea mai importanta planta din familia Labiatae folosita in aromaterapie.


·???????? Ne ajuta sa vedem lucrurile inteligent, sa avem control si discernamant afectiv. Ne intareste sanatatea trupeasca si sufleteasca prin acidul rosmarinic, care este un puternic antioxidant in inlaturarea radicalilor liberi.


Preparate?:


·???????? Infizie:


a) puneti 2-4 g de planta uscata la o cana de apa clocotita, acoperiti si lasati sa infuzeze 10 minute, apoi beti 3 cani pe zi dupa mese.


b) puneti 50g de planta la 1 l de apa clocotita. Acoperiti vasul si lasati sa infuzeze timpde 30 de minute, apoi adaugati lichidul in apa de baie. Se foloseste pentru tratamentul reumatismului.


·???????? Tinctuara?.


Intern: 30 –50 picaturi de 2-3 ori pe zi, diluate in 50 ml apa.


Intern: afectiuni hepatobiliare (insuficienta hepatica, dischinezie biliara, litiaza biliara, tulburari dispeptice), tulburari metabolice cu dislipidemie, ateroscleroza; stari de astenie la persoane varstnice cu tulburari circulatorii si de memorie, scleroza cerebrala, debilitate fizica la tineri, dupa efort fizic prelungit, stari de astenie dupa boli infectocontagioase, hipotensiune cu tendinta la colaps ortostatic.


Extern: tinctura diluata 1:3 in apa fiarta si racita pentru aplicatii topice


Extern:– adjuvant in afectiuni reumatismale, tulburari ale circulatiei periferice, antiseptic si cicatrizant in tratamentul plagilor si degeraturilor, inflamatii ale cavitatii bucale si faringelui, acnee, exces seboreic al pielii corpului si capului, eczeme, alopecie.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.