DUMINICA este a saptea zi a saptamanii. Ce semnifictie are?

DUMINICA este a saptea zi a saptamanii. Ce semnifictie are?

0 251

Duminica. Duminica, singura zi a saptamanii care poarta un nume crestin (Dies Dominica-ziua Domnului), este dedicata Soarelui. In credintele si folclorul romanesc aceasta apare in diferse locuri din tara ca un personaj binevoitor; „femeie sfant?” (Covurlui, Iasi, Vaslui, Dolj); „fiinta omeneasca” (Neamt , Caras-Severin); „cea mai mare Maica Sfinta” (Tutova, Botosani); „calugarita” (Iasi, Salaj) ; „doamna mare la care se inchina toate zilele saptaminii si de la care primesc ordine, ce sa faca fiecare” (Falciu); „zeita vie” (Tecuci); ” sora mai mare a celorlalte zile” (Iasi, Neamt, Vaslui).


?Sfanta Duminica ar locui dincolo de apa Sambetei in palate de aur (Neam?), in paduri neumblate de oameni (Botosani, Vaslui) si este imbracata in haine albe. Ea s-ar arata oamenilor, in vis sau realitate, pentru ai sfatui cum sa alunge bolile sau sa previna pagubele (Vaslui).


Poate sa apara insa in chip chip de femeie, cu picioare de gaina, daca oamenii mananca de dulce in zilele de post (Neamt), zgiriata, impuns?, taiata si sangerata daca femeile au spalat rufe si au tors sau tesut in ziua ei (Romanati).


Duminica isi serbeaza ziua nelucrand (Fagaras), se roaga si mananca odata la sapte zile (Tecuci), e facatoare de minuni, aduce numai bine oamenilor. In ziua de Duminica sunt interzise descantecele, cu exceptia celor de dragoste si aflare a ursitei (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul si centrul Moldovei). Vitele nascute in aceasta zi se numeau Duman sau Dumana.


Cei nascuti in ziua de 25 februarie sun: seriosi, gravi, analitici si profunzi, dispun de intuitie, inteligenta si talent, dar, mai presus de orice, sunt atrasi de intelegerea si cunoasterea profunda atat a lor insisi, cat si a celorlalti. Categorici, indrazneti, engmatici, introvertiti si cauta perfecsiunea in ei insisi. Ii preocupa atat cuceririle spirituale cat si cele materiale. Le este greu sa isi exteriorizeze sentimentele.


Acesta zi se mai numeste si Ziua Cauzei Superioare. Se mai spune ca sunt niste indivizi formidabili in felul lor. Ating apogeul numai atunci cand se dedica intru totul cauze mai importante dacat ei insisi.


Sfat: Fiti dumneavostra insiva, dar tineti seama si de dorintele celorlalti.Concentrati-va asupra dezvoltarii personale. Respectati si convingerile diferite de ale dumneavoastra.


Moto:Creierul este atat emitator cat si receptor.


Tuturor celor nascuti in acesta zi le dorim: La Multi Ani!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.