Binefacerile borsului in gospodarie- Retete de preparare

Binefacerile borsului in gospodarie- Retete de preparare

0 365

 


Materia prima de baza al borsului este binecunoscuta tarate de grau. Taratele de grau fermentate in apa dau nastere acelui lichid galbui, cu gust acru si efecte terapeutice deosebite: borsul. Foarte putin cunoscut in tarile occidentale, la romani (rusii sunt si ei maestri ai terapiei cu bors. Se pare ca originea prepararii borsului este a lor.) exista o sumedenie de traditii legate de virtutile purificatoare si energizante ale acestei licori, considerata in multe zone ale tarii drept magica.


Obiceiuri:



  • In Bucovina, de pilda, inainte de intrarea in post si inainte de mesele de sarbatori, toate vasele si tacamurile erau clatite in bors si apoi erau binecuvantate cu semnul crucii, ca sa fie “spalate toate relele”.
  • In Oltenia, se spunea ca borsul cel mai bun este cel facut de oamenii iuti si harnici.
  •  In Moldova, borsul era remediu pentru copiii deocheati, care nu mancau si plangeau des, dar si pentru oamenii “lenesi la mancare si la munca.

Dar sa vedem cum actioneaza borsul ca medicament.


Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita – doua cani de bors baute zilnic ajuta la vindecarea acestor boli si, mai ales, preintampina agravarile si recidivele. Se fac cure de cate trei saptamani cu bors, care se bea de obicei cu un sfert de ora inainte de masa.


Adjuvant in tuberculoza – se bea in fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.


Alcoolism – pentru trezirea din betie se beau 1-2 litri de bors dintr-o data. De asemenea, se bea minimum 1 litru din aceasta licoare a doua zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi ameteala, durerea de cap, tremuraturile membrelor, senzatia de voma. Se spune ca cei care beau zilnic bors mult nu mai simt nevoia sa bea alcool.


Indigestie, voma – se bea zilnic inainte de masa o jumatate de pahar – un pahar de bors. Acest tratament este contraindicat in dispepsia acida.


Oboseala cronica – se bea un sfert – o jumatate de litru de bors dintr-o data pentru revigorarea rapida a organismului si a sistemului nervos.


Putin var pus in bors incalzit contribuie la vindecarea tuberculozei.


 


Prepararea borsului- Reteta Nr.1


Ingrediente


 500 g tarite de grau,


300 grame de malai,


un pahar huste sau 20 grame de drojdie,


o lamaie,


2-3 felii de paine neagra.


Modul de preparare


Se prepara intr-un vas de lut smaltuit (daca aveti) de 5-6 litri. In el se pun taritele de grau si malaiul. Se adauga hustele (tarite si malai ramasede la alt lot de bors) pentru fermentatia lactica, sau drojdia de bere. Peste aceasta se toarna apa fierbinte sau clocotita pina ce se umple vasul, care se va pastra la loc cald.
Dupa racire, se adauga o lamiie cu coaja cu tot, taiata in felii, impreuna cu 2-3 feliute de paine neagra.In timpul fermentatiei, borsul de amesteca cu o lingura de lemn cu coada lunga, cam de doua ori pe zi (dimineata si seara). Se gusta din cind in cind si daca este destul de acru, se pune intr-un loc rece sa se limpezeasca. Se scurge borsul limpede, se pune in sticle si se pastreaza la loc racoros. Se pastreaza hustele (ceea ce a ramas in vas dupa ce s-a pus borsul in sticle) la rece, in acelasi vas. Cand s-a terminat borsul in sticle, se toarna apa fiarta in vas peste huste sa se limpezeasca; apoi borsul se toarna in sticle. Operatia se pote repeta de 3 ori.



  • Nota: Borsul nu se lasa peste huste ci se toarna in sticle ca sa nu devina amar.

Prepararea borsului- Reteta Nr.2


Ingrediente: 500g tarate de grau, 100g malai, 1 crenguta cu frunze de visin, 5 litri apa, 20g  drojdie.


Modul de preparare:


Taratele, malaiul si crenguta de visin se pun intr-un vas mai mare, care poate fi din sticla, lut sau lemn. Nu folositi vase metalice pentru prepararea borsului. Se pune deasupra ingredientelor apa rece cat sa le acopere si se lasa la loc cald pentru cateva ore. Apoi se toarna peste ele 5 litri de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa sa se raceasca ingredientele. (Lichidul trebuie sa umple numai trei sferturi din vas, pentru ca daca fermenteaza prea tare, da pe dinafara.) In acest timp se amesteca drojdia cu 2 linguri de tarate ude din vas si cu putina apa calduta. Se lasa la caldsa fermenteze. Cand apa din vas s-a racit putin, fiind doar calduta, se adauga in vas taratele cu drojdia, dupa ce s-a strecurat zeama de pe ele. Se amesteca energic in vas cu o lingura de lemn si se acopera vasul cu un stergar. Se pune in apropierea unei surse de caldura pentru 2-3 zile, timp in care se amesteca de mai multe ori pe zi in vas. in functie de temperatura locului in care se prepara borsul, acesta se acreste mai repede sau mai tarziu. Iarna, cand este mai frig, se acreste in 3-4 zile.


Dupa ce borsul s-a acrit suficient, trageti-l in sticle, cu atentie, ca sa nu tulburati taratele de pe fundul vasului de fermentare. Sticlele se depoziteaza la rece.


Peste taratele ramase se poate prepara alta serie de bors procedandu-se ca la inceput. Dar pentru aceasta a doua cantitate nu se mai pune drojdie, ci sunt suficiente taratele amestecate cu drojdie (denumite huste) ramase de la prima preparare.


Se poate prepara astfel de trei ori peste drojdiile ramase. cat timp se prepara borsul, vasul trebuie tinut la temperatura de minimum 18 grade celsius.


Dupa aceea borsul strecurat se depoziteaza la rece.


Borsul se adauga in ciorbe, dupa ce a fost fiert in prealabil si dupa ce legumele si carnea din ciorbe sunt fierte.


Prepararea borsului- Reteta Nr.3- pentru obtinerea unei cantitati mai mari de bors


Ingrediente: 3 kg tarate, 250 g paine neagra, 9 l apa, 500 g husti, un kg malai, crengi de visin; pentru husti: 250 g tarate, 150 g marar, un l apa, 500 g paine.


Modul de preparare: Se pune apa la fiert. Se umezesc putin taratele si malaiul. Intr-o oala sau borcan de 10 l se amesteca tarate cu malai. Se toarna apa clocotita, se amesteca si, cand apa e calduta se pun hustile, painea si crengile de visin. Se lasa la caldura o zi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.