Habemus Coliban? Habemus dar ,,l-a cam leșinat” Scripcaru!

Habemus Coliban? Habemus dar ,,l-a cam leșinat” Scripcaru!

0 293

Am lăsat să se sedimenteze un pic informația de „Breaking News” apărută vineri, 06 noiembrie 2020. Informație potrivit căreia, onor George Scripcaru fostul primar al Brașovului este ales președinte al comisiei de urbanism de către membrii ai comisiei din partea USR PLUS. În speță, cu nume și prenume Miruna Gerea, George Boroda, Nelu Corbu și Victor Ilie. Adică membrii USR aleși democratic prin vot în 27 septembrie (proba video – https://m.facebook.com/groups/228300074028578/permalink/1543319972526575/ ). Și asta s-a întâmplat sub ochiul Primarului Coliban. Adică mai pe scurt, conturând o concluzie intermediară – ” O Românie fără hoție” l-a votat cu mâna ridicată pe George Scripcaru drept președinte al unei comisii. Și nu orice comisie!

Dar hai să vedem cum au înțeles membrii USR să explice și să contreze râurile de ,,hate” care au invadat toate grupurile de Facebook din Brașov imediat după incident.
Justificarea publică e aceea că în consiliul local sunt 12 consilieri USR, 11 consilieri PNL și 4 consilieri PSD, și dacă nu s-ar fi făcut această ,,mică” concesie, care de fapt e un nimic, o victorie de orgoliu pentru George Scripcaru, pentru că oricum USR are majoritatea în comisie, atunci administrația USR din Brașov s-ar fi dus pe apa sâmbetei, iar George Scripcaru împreună cu consilierii PNL și PSD ar fi aplicat aceeași strategie cu care l-au blocat pe Ioan Ghișe în ultimul său mandat la Primăria Brașov. Adică s-ar fi constituit într-o cooperativă care ar fi pus în opoziție USR-ul, construind o blocadă decizională.
Această justificare vine din cele scrise pe la diferite postări de către Nelu Corbu, consilier local USR, membru al comisiei de urbanism, om care a ridicat mâna votându-l ca președinte de comisie pe George Scripcaru. El a fost mai vocal, ieșind la bătaie și asumându-și să contracareze uraganul stârnit pe Facebook.

Altă justificare a fost aceea a Primarului Coliban, vineri seara când intră live pe Facebook de obicei de la ora 20 și raportează către cetățeni ce a mai făcut și ce urmează să mai facă. Acesta a spus că, comisiile în număr de șapte au fost împărțite în funcție de algoritmul alegerilor, respectiv trei la USR, trei la PNL și una la PSD. La fiecare comisie, partidul desemnat și-a propus singur președintele de comisie. În speță la Comisia de Urbanism s-a nimerit a fi exact…George Scripcaru. Curată democrație aș spune.

O altă justificare, mai cu jumătate de gură, și apărută pe surse neoficiale, a fost aceea că au făcut un troc pentru ca Flavia Boghiu (USR) să fie aleasă în funcția de viceprimar, în caz contrar, amenințarea fiind ca George Scripcaru să fie ales viceprimar. Și că această negociere – concesie ar fi avut loc imediat după alegeri când PNL-ul a executat câțiva membrii printre care și Adrian Oprică, condiționând sprijinul politic pentru George Scripcaru de exercitarea strictă a funcției de consilier local.

Înainte de a concluziona, aș merge un pic mai departe cu analiza. Să vedem de ce s-au întâmplat toate acestea.
În primul rând m-am gândit pur și simplu la prostie. M-am gândit că politicianul George Scripcaru, un animal politic veroce aș îndrăzni să spun, a pus în aplicare o strategie simplă prin care i-a făcut pe USR-iști șah – mat. George Scripcaru este extraordinar de bun în două lucruri. Primul e acela de a creea complicități, așa că degeaba sunteți voi, USR-ul cu patru perechi de ochi pe el în comisie, e suficient ca unul dintre voi să dea o dovadă de slăbiciune și gata, scorul nu mai e de 4 la 3 în favoarea USR, și al doilea e acela de a țese cu deosebită meticulozitate diferite strategi.
Mai pe românește, cred că dacă ar ști să joace GO, l-ar snopi pe Allen Coliban.
În al doilea rând m-am gândit la presiune politică. Presiune venită pe firul scurt de la USR PLUS care vrea la guvernare alături de PNL din decembrie 2020. Posibil, la masa negocierilor, la unul dintre puncte să fie și calmarea lui George Scripcaru. Să ne amintim ce a spus Videanu despre el, sau cum a ajuns Profesorul Ialomițianu ministru de finanțe. Ciudat dar, viața politică din România ne indică faptul că și acest lucru e posibil.
În al treilea rând m-am gândit că probabil s-a vehiculat vreo șpagă ușoară, de toamnă, pentru cartofi, ceapă, varză murată și murături. Dar acest gând mi-a trecut repede. Allen Coliban nu are educația, postura și calitățile necesare pentru a pretinde sau a primi șpagă. Are prea mult bun simț, și cred că lovitura asta de imagine o resimte din plin. Păcat!
În al patrulea rând m-am gândit că acest lucru s-a întâmplat probabil din cauza unor negocieri oculte din sânul serviciilor de informații. Cine pe cine are la mână? E posibil!

Mai apoi am mai aflat două lucruri esențiale, pe care le voi împărtăși aici. Primul e o postare a Avocatului Sorin Grigorescu.
El spune că, citez „Consecința acestui compromis sulfuros e mai mare decât se vede așa la o primă citire – Ghiță va face parte, de drept, în virtutea funcției de președinte la comisia de urbanism, din alte două comisii tehnice – cea lărgită de urbanism a primăriei – în care se discută și se avizează proiecte ce urmează să fie înaintate CL (consiliului local – n.r.), și cea de circulație. Acolo se fac și se desfac lucrurile, se trag sforile, se stabilesc cerințele în vederea avizării, se discută oportunitatea unui proiect. După care urmează formalitatea înaintării spre aprobare CL ( consiliului local – n.r )” – textul integral este atașat.
Al doilea e luat tot de pe facebook și vine de la Dragoș Veștemean, citez ….Sunt aspectele care au deranjat cel mai mult pe o parte dintre alegători, la fost administrație și brusc este șef la această comisie? După care aflăm că secretarul comisiei (USR) a efectuat și a depus avizele pt. AFI Mall în Centrul Civic, cam trist nu?…..” – text integral atașat.

O primă concluzie este că mi s-a clarificat de ce este Allen Coliban primar. Nu pentru că a avut o campanie extraordinar de deșteaptă condusă magistral de Radu Hossu.
Nu pentru că programele USR au convins alegătorii.
Nu pentru că este Allen Coliban un icon, un leader adevărat sau vreun mesia. Nu!
Alegerile le-a pierdut Scripcaru în detrimentul lui Coliban, pentru că oamenii au înțeles că e nevoie de schimbare. De fapt a fost un vot negativ, exact cum l-am votat pe Iliescu în 2000, ca să nu iasă Vadim. Cu broasca râioasă vie în gât l-am votat, și cu bagajele la ușă! Și spun asta după ce am citit tot ce se putea citi pe Facebook cu ocazia acestui incident nefericit.
O a doua concluzie e aceea că USR-ul are imaturitate politică cutremurătoare. Poate sunt frumoși, liberi, IT-iști excepționali, manageri de supersucces, amanți de calibru internațional. Pot fi orice, dar politicieni NU SUNT! I-a mâncat PNL-ul pe pâine fără prea multe discuții.
 A treia concluzie e aceea că, plecând pe această linie, mă tem că în maxim 6 luni vor fi proteste contra actualei administrații. Da, proteste în fața Primăriei Brașov unde se va striga probabil și „Cuie Moliban”. Și oamenii îl vor readuce pe Scripcaru pe brațe la Primărie, exact cum descrie foarte curat Jorhe de Buruienesco în „Jurnalul lui Georgel”.

Am fost întrebat, eu ce aș fi făcut? Fără să mă gândesc prea mult, mi-aș fi depus mandatul pentru a provoca alegeri locale în termen de 90 de zile. Și zilnic aș fi spus că am nevoie și de majoritate în consiliu, pentru că ce am găsit în Primărie nu poate fi descris în cuvinte.
Da, aș fi riscat încă un scrutin local pentru o curățenie adâncă a aparatului administrativ, unde oamenii m-ar fi văzut ca pe un leader. Și probabil aș fi obținut și majoritatea clară în Consiliul Local. Și făcând asta, aș fi propulsat și USR-ul în Brașov la 40% – 50% opțiune de vot la parlamentarele din decembrie. Asta victorie totală! Dar se pare că USR-ul are altă strategie, mai prudentă, mai împăciuitoare. Cică să fie liniște și progres!

Băi băieți, mai ușor cu pianul pe scări că tocmai v-ați umplut de cacao!

Dan Vâju

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.