Cursele aeriene se integreaza in UE

Cursele aeriene se integreaza in UE

0 263

Pasagerii care calatoresc pe rute avand originea pe un aeroport situat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, precum si pasagerii care calatoresc cu transportatori aerieni comunitari pe rute avand punctul de origine un aeroport situat intr-un stat non U.E. si punctul de destinatie pe un aeroport situat pe teritoriul unui stat membru al U.E. au dreptul la compensatii si asistenta gratuita in cazul refuzului nejustificat la imbarcare, al anularii sau intarzierii de lunga durata a unui zbor.


?


Regulamentul comunitar prevede faptul ca pasagerii care sunt refuzati nejustificat la imbarcare si cei carora li s-au anulat zborurile pot beneficia atat de compensatii banesti (a caror valoare depinde de lungimea rutei) cat si de asistenta gratuita conform prevederilor articolelor 8 si 9 din regulament.


?


In cazul anularii zborurilor, transportatorii nu sunt obligati sa plateasca compensatii financiare pasagerilor daca demonstreaza ca anularea s-a produs datorita unor circumstante extraordinare care nu au putut fi evitate chiar daca au fost luate toate masurile rezonabile.


?


Pentru intarzierile mai mari de doua ore pentru cursele de pana la 1500? km, a celor mai mari de trei ore pentru cursele avand lungimea intre 1500 si 3500 km, precum si a celor mai mari de patru ore pentru cursele mai lungi de 3500 km, pasagerii au dreptul la asistenta gratuita din partea transportatorilor constand, dupa caz, in oferirea de mancare, asigurarea cazarii la hotel si a transportului intre aeroport si hotel, oferirea gratuita a posibilitatii de comunicare prin telefon, fax, telex sau e-mail.


Daca intarzirea este de cel putin 5 ore, pasagerii au dreptul, la alegere, la:


– rambursarea costului biletului in termen de 7 zile;


– rerutare pana la destinatia finala, cu prima ocazie;


– rerutare pana la destinatia finala, la o data convenabila pasagerului;


– oferirea unui bilet de intoarcere, cu prima ocazie, la punctul intial de plecare.


?


Totodata, transportatorii aerieni au obligatia ca la ghiseele de check-in de pe aeroporturi sa asigure informarea in scris, la cerere, a pasagerilor cu privire la drepturile pe care le au in caz de refuz la imbarcare, anulare sau intarziere a unui zbor.


?


In Romania constituie contraventii atat neoferirea de catre transportatorii aerieni a compensatiilor financiare si a asistentei prevazute de Regulamentul (CE) nr. 261/2004, cat si neinformarea pasagerilor cu privire la drepturile pe care le au in caz de refuz la imbarcare, anulare sau intarziere a zborurilor.


?


Statele membre ale Uniunii Europene au obligatia de a desemna o autoritate nationala care sa supravegheze modul in care sunt respectate drepturile pasagerilor si careia acestia i se pot adresa in cazul in care le sunt incalcate respectivele drepturi. In cazul Romaniei aceasta autoritate va fi Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.


?


De asemenea, in cazul refuzului la imbarcare sau al anularii unui zbor, pasagerii vor fi informati si cu privire la datele de contact ale autoritatii nationale de supraveghere a respectarii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 261/2004.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.