Romania a inmultit tabara extremistilor de dreapta din UE

Romania a inmultit tabara extremistilor de dreapta din UE

0 260

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, si formatiunea acestuia a intrat in atentia presei occidentale, de cand Romania a pasit in Uniune. Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE a avut ca rezultat dezvoltarea fortelor de extrema dreapta din Europa de Vest, desi acestea au manifestat cea mai puternica ostilitate fata de extindere, imigratie si Europa de Est, comenteaza The Guardian.


Aderarea Romaniei la UE face posibila reunirea acestor forte, comenteaza publicatia britanica, reamintind ca potrivit regulilor PE, pentru constituirea unui grup parlamentar in Legislativul european este necesar de reprezentanti din cinci state europene si de cel putin 19 europarlamentari. The Guardian subliniaza ca partidul nationalist bulgar Ataka detine un loc in Parlamentul European in timp ce formatiunea de extrema dreapta condusa de Corneliu Vadim Tudor a avut un aport considerabil, castigand cinci mandate.


The Guardian reaminteste ca liderul de extrema dreapta din Romania, Corneliu Vadim Tudor, a declarat recent ca reprezentantii partidului sau vor adera la noua grupare al carei nume ar putea fi „Identitate, Suveranitate, Traditie”. Eforturile in vederea constituirii unui grup de extrema-dreapta in Parlamentul European dateaza de mai multa vreme, iar austriacul Joerg Haider a fost considerat multa vreme un potential lider al acestei factiuni. Sustinatorii ideii unei formatiuni de extrema-dreapta in Parlamentul European intentioneaza sa anunte crearea unui grup oficial in timpul primei sesiuni legislative a acestui an, la 15 ianuarie. Grupul ar urma sa aiba circa 20 de europarlamentari din aproximativ sase state. Europarlamentarul austriac Andreas Moelzer, sustinator al extremei-drepte, a declarat insa ca numarul membrilor ar putea ajunge la 40.


Potrivit publicatiei britanice, Andreas Moelzer, care a fost ideologul lui Joerg Haider, si Frank Vanhecke, liderul formatiunii Vlaams Belang, partidul nationalist flamand, sunt artizanii acestei idei. The Guardian reaminteste ca, in mod ironic, partidul lui Moelzer, Libertatea Austriei, a votat impotriva aderarii Romaniei la UE. Bruno Gollnisch, europarlamentar francez si vicepresedinte al Frontului National, condus de Le Pen, ar putea fi liderul grupului, in timp ce Moezler va ocupa cel mai probabil functia de secretar general.


Prin formarea in mod oficial a unui grup parlamentar, fortele de extrema dreapta vor beneficia de mai multe fonduri europene. Potrivit lui Moezler, o prioritate a grupului va deveni contracararea eforturilor Germaniei de a revigora proiectul constitutional european.


?


Vadim reactioneaza


Pe de alta parte, Corneliu Vadim Tudor, presedintele Partidului Romania Mare , a declarat ca lui ii apartine paternitatea numelui grupului Nationalismului luminat din Parlamentul European si nu il deranjeaza criticile aparute in unele cotidiane britanice si germane. „Sunt foarte bucuros ca e mare turbare in lumea haimanalelor care conduc lumea spre pierzanie. Din punctul meu de vedere, infiintarea acestui grup inseamna punct ochit, punct lovit”, a spus CV Tudor.


Liderul PRM a afirmat ca unele articole contin mai multe „minciuni”. Spre exemplu, in privinta afirmatiilor potrivit carora ar fi afirmat ca „bandele de tigani trebuie lichidate”, citate de Der Spiegel, Vadim Tudor a spus ca nu a folosit termenul „lichidate”, ci a vorbit despre „un fenomen infractional care a cuprins aproape intreaga lume”. De asemenea, el sustine ca nu ar fi spus ca „Romania mai poate fi condusa doar cu kalasnikov-ul”.


?

Liderul PRM a declarat, in urma cu aproximativ doua luni, ca ideea constituirii unui grup al partidelor nationaliste s-a nascut la Bucuresti, la inceputul anilor 90, in cadrul unor discutii cu liderul partidului extremist francez Frontul National, Jean Marie le Pen.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.