Dupa ce a scapat de „privatizare”, Vama Buzaului, comuna nimanui!

Dupa ce a scapat de „privatizare”, Vama Buzaului, comuna nimanui!

0 317

?Birocratia, bat-o vina! Ea este in stare sa transforme sa ridice ori sa ingroape, la propriu, viata oamenilor. Locuitorilor din comuna brasoveana Vama Buzaului le-a rezervat, aceasta blestemata de birocratie un lung sir de procese. Practic, vamesenii, desi au scapat de „privatizarea” comunei lor, nu sunt proprietarii terenurilor si ai caselor in care locuiesc. Acestea apartin grofilor Mikes, Beldi si rudelor acestora, cel putin asa reiese din extrasele de Carte Funciara. Totusi, desi situatia juridica neclara dateaza de ceva ani, nimeni nu a gasit o solutie cu adevarat viabaila pentru rezolvarea acesteia


?


Proprietari, dar nu si pe hartie


?


In localitatea Vama Buzaului exista, in momentul de fata, o situatie greu de imaginat pentru timpurile in care traim, cu atat mai mult pentru o tara care se integreaza in Uniunea Europeana. Primarului comunei Vama Buzaului, Tiberiu Chirilas sustine ca locuitorii acestei localitati nu sunt proprietarii terenurilor (atat intravilan cat si extravilan) si a caselor in care locuiesc decat intr-un procent foarte, foarte mic. Primarul explica faptul ca proprietari ai acestor terenuri, potrivit extraselor de Carte Funciara, sunt fosti nobilii maghiari care au trait pe acele locuri. Cei care utilizeaza, astazi, terenurile sunt rude indepartate ale celor care le-au cumparat de la acei proprietari. Situatia este ciudata si da bataie de cap autoritatilor locale si judetene. „Motivele care au dus la aceasta situatie sunt doua: contii Mikes, Beldi si alti nobili maghiari au fost expropriati ori au vandut din terenurile lor bunicilor si strabunicilor celor care utilizeaza in momentul de fata aceste suprafete, fara sa se opereze in cartile funciare”. De altfel, in localitatea Vama Buzaului nu a existat de-a lungul timpului nici o forma de cooperativizare, proprietatea transmisa ca zestre din generatie in generatie.


?


Documentatie fara rost…


?


Autoritatile din Vama Buzaului au demarat o lucrare de cadastru prin care s-a identificat in plan, conform folosintei, fiecare lot de proprietate in parte si au fost incheiate procese de buna vecinatate pe toate laturile proprietatilor, ceea ce atesta faptul ca nu exista litigii in ceea ce priveste aceste vecinatati. Insa, documentatia cu pricina, nu le-a folosit vamesenilor la nimic. Cartea Funciara nu le-a putut inscrie dreptul de proprietate celor care folosesc aceste terenuri si nu sunt contestati in dreptul lor de proprietate de nimeni. Toate forurile oficiale la care s-a adresat primarul si cetatenii din Vama au lasat sa se intrevada o singura solutie, si anume dezbaterea de mostenire si iesirea din indiviziune sau „uzucapiune“. „Numai ca aceasta solutie nu este avantajoasa, avand in vedere ca ar trebui incepute mii de procese de uzucapiune iar efortul autoritatii locale, depus pana in momentul de fata, ar fi in van“, s-a plans primarul din Vama Buzaului.


?


CF nedefinitive, o solutie respinsa


?


Autoritatile din Vama Buzaului au incercat aplicarea Legii 7/1996, privitoare la cadastru, de introducere a cartilor funciare nedefinitive, dar solutia a fost respinsa de cei care sunt raspunzatori de actele cadastrale. Chiar si demersurile facute pentru acordarea titlurilor de proprietate in baza legilor Fondului Funciar, inclusiv Legea 247/2005, au fost sortite esecului. In prezent, autoritatile locale din Vama Buzaului, in disperrare de cauza, au apelat la toti factorii de decizie pentru a analiza situatia existenta.


?


Prin urechile acului


?


Amintim faptul ca, in urma cu un an, autoritatile au anuntat ca Vama Buzaului ar putea deveni prima comuna particulara, prin aplicarea legilor privind proprietatea. Localitatea brasoveana ar fi putut fi revendicata in totalitate de urmasii contelui maghiar Beldy, al carui nume figureaza pe toate extrasele de Carte Funciara din comuna. Aspect, ce ar fi avut ca urmare… primul primar privat din tara. Datorita faptului ca numele Beldy figureaza pe toate extrasele de carte funciara din comuna, nici pana acum casele sau celelalte constructii ori terenuri din Vama Buzaului n-au putut fi intabulate.


Singura solutie gasita de Prefectura Brasov a fost aceea de a le sugera satenilor sa depuna cereri, potrivit Legii 247/2005, privind reforma proprietatii, cel putin pentru terenul pe care au casele si curtile. Totusi, in baza Legii 247/2005, urmasii grofilor care au detinut terenuri agricole si paduri in comuna Vama Buzaului si-au cerut inapoi doar padurile, notificarile lor fiind in curs de analizare. Au fost nevoiti sa renunte la terenurile arabile, deoarece legea nu permite decit retrocedarea unei suprafete de maximum 50 de hectare, motiv pentru care acestia au optat pentru terenurile pe care stramosii lor le-au avut in judetul Arad. Insa, chiar daca terenurile arabile din intravilanul comunei Vama Buzaului au scapat de retrocedare, situatia lor juridica ramane la fel de complicata. Satenii care le detin in prezent nu si le pot intabula, chiar daca si-au construit pe ele gospodarii. Potrivit subprefectului Szakal Andras, problema s-ar putea rezolva pe doua cai. O solutie ar fi ca fiecare locuitor din Vama Buzaului care se foloseste de aceste terenuri, sa deschida cate un proces de uzucapiune, la finele caruia sa i se recunoasca dreptul de proprietate asupra respectivei suprafete. O alta varianta este realizarea unui amendament la Legea 247/2005, care sa prevada posibilitatea de trecere a acestor terenuri in proprietatea locuitorilor care le folosesc in prezent.


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.