Diferențele înregistrate la notele obținute la Evaluarea Națională, la Limba și literatura...

Diferențele înregistrate la notele obținute la Evaluarea Națională, la Limba și literatura germană maternă, înainte și după judecarea contestațiilor, au generat nemulțumiri

0 203

Inspectoratul Școlar Județean Brașov a luat act de situația diferențelor înregistrate la notele obținute de absolvenți ai clasei a VIII-a la Evaluarea Națională, sesiunea iunie 2020, la disciplina Limba și literatura germană maternă, ca urmare a reevaluării lucrărilor în urma depunerii contestațiilor, situație sesizată și de către o parte din părinții elevilor aflați în această situație. Concret, la Evaluarea Națională au participat, în județul Brașov, la proba de Limba și literatura germană, 225 de elevi care au studiat în clase cu predare în limba germană. 27 de rezultate au fost contestate, 24 au fost admise cu o notă mai mare decât cea de la evaluarea inițială, 14 dintre ele cu peste un punct. Cea mai mare diferență înregistrată a fost de 3,5 puncte la o lucrarea a cărei notă inițială a fost de 4,6, după reevaluare fiind apreciată cu nota 8,1.

În conformitate cu prevederile metodologice, evaluarea tuturor lucrărilor scrise s-a realizat în alt județ decât cel din care provin candidații. Lucrările ale căror rezultate au fost contestate au fost transportate, în vederea reevaluării, în alt județ decât cel în care s-a realizat evaluarea inițială, evident altul decât cel de proveniență al candidaților.

În conformitate cu aliniatul (3) și (4), art. 8 din Ordinul M.E.N. nr. 4916 din 26.08.2019: ”În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. În situația în care se constată o diferență mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestați. Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare […]. Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații. Nota obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.” Inspectoratul Școlar Județean Brașov a transmis Comisiei Naționale de Evaluare Națională o informare privind situația sesizată și a luat, de asemenea, act de demersul întreprins de un grup de părinți ai elevilor aflați în această situație, demers materializat prin transmiterea unei petiții Ministrului Educației și Cercetării.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.