Orban vrea consultări pentru stabilirea datei alegerilor locale. Cine îl mai...

Orban vrea consultări pentru stabilirea datei alegerilor locale. Cine îl mai aude?

0 144

Premierul interimar, Ludovic Orban, a transmis, vineri, o invitaţie către liderii partidelor parlamentare la consultări în vederea elaborării hotărârii de guvern privind stabilirea datei alegerilor locale din 2020 şi a măsurilor tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a acestora.
Întâlnirea este programată pentru marţi, la ora 17,00, la Palatul Victoria. Invitaţia a fost transmisă către Marcel Ciolacu, Dan Barna, Victor Ponta, Kelemen Hunor, Călin Popescu-Tăriceanu, Varujan Pambuccian şi Eugen Tomac. Deci o convocarea adresată partidelor parlamentare.

PSD refuză pe motiv că… altele sunt prioritățile țării
PSD respinge invitația transmisă de Ludovic Orban liderilor de partide pentru consultări, marți, pentru stabilirea datei alegerilor locale. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că trebuie începute discuții cu partidele pentru gestionarea crizei provocate de coronavirus.
„PSD constată încă o dată că agenda politică a PNL este în totală contradicţie cu priorităţile cetăţenilor.
Evoluţiile efectelor provocate de coronavirus sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, iar Guvernul demonstrează că este nepregătit, total depăşit de situaţie şi incapabil să facă faţă corespunzător provocărilor din ce în ce mai stringente.
PSD consideră că în acest moment prioritatea PNL şi a premierului interimar ar trebui să fie aducerea tuturor forţelor politice la aceeaşi masă în vederea adoptării unui set de măsuri clare necesare protejării populaţiei. Adâncirea crizei politice interne pe care PNL a creat-o în mod artificial prin forţarea alegerilor anticipate ar fi în totală contradicţie cu mesajul de responsabilitate şi siguranţă pe care cetăţenii îl aşteaptă în aceste zile de la cei aflaţi la putere. Având în vedere aceste aspecte, PSD propune amânarea consultărilor referitoare la alegerile locale, pentru care oricum nu există o bază legală şi pentru care trebuie aşteptat votul de învestitură pentru guvernul Cîţu şi demararea de urgenţă a consultărilor cu partidele pentru gestionarea corespunzătoare a crizei provocate de coronavirus”, susține preşedintele interimar al PSD, într-un comunicat de presă.
Potrivit acestuia, „în acest context dificil, amplificat de perspectivele unei recesiuni economice mondiale care va avea efecte şi asupra celei naţionale”, dar şi de criza migranţilor, PSD apreciază că toate partidele politice trebuie să pună mai presus sănătatea populaţiei şi interesele României.
„Un guvern cu atribuţii limitate şi un Parlament dizolvat ar însemna paralizarea totală a ţării şi incapacitatea de a acţiona eficient în faţa ameninţărilor. PNL trebuie să înţeleagă, măcar în al 12-lea ceas, că trebuie să se comporte responsabil şi să nu-i lase pe români să lupte cu mâinile goale în faţa coronavirusului”, mai spune Ciolacu.

USR vrea un guvern cu puteri depline
Liderul USR, Dan Barna, parcă vorbit cu Ciolacu, spune că România are nevoie de un guvern stabil care să poată să gestioneze cu responsabilitate și autoritate situația generată de răspândirea coronavirusului. El spune că, deși USR are în continuare rezerve față de unii dintre membrii cabinetului propus de Florin Cîțu, trebuie pus rapid punct crizei politice.
Barna, liderul principalului partid care a pledat până acum pentru organizarea alegerilor anticipate, spune că suprapunerea unei crize politice peste o iminentă criză de sănătate publică riscă să reducă la cote periculoase încrederea cetățenilor în stat.
Trebuie să punem rapid punct crizei politice, instalând un guvern cu puteri depline care să poată să gestioneze cu responsabilitate și autoritate situația generată de răspândirea coronavirusului. Aceasta este astăzi preocuparea principală a fiecărui român. Da, avem în continuare rezerve față de unii dintre membrii cabinetului propus de Florin Cîțu.
Da, credem că programul de guvernare poate fi mai bun și nu, nu am renunțat la niciunul dintre proiectele noastre. Însă a fi politician responsabil înseamnă și să ai capacitatea de a înțelege la timp prioritățile cetățenilor. Iar prioritatea numărul unu astăzi este sănătatea publică”, a scris Dan Barna, duminică, pe Facebook.
Celelalte invitații par sa fi fost acceptate. Rămăne de vazut ce va decide Parlamentul, acolo PSD face jocul.
O singură concluzie Guvernul Iohannes+OrBan nu mai are forță, asta pentru că joca cu anticipatele a erodat tot ce a mai ramas după imensele gafe, de la deficit bugetar sau curs euro până la privitizarea sănătății.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.