Brașovul în topul rezolvării problemelor cardiovasculare – Dr. Orțan despre cel...

Brașovul în topul rezolvării problemelor cardiovasculare – Dr. Orțan despre cel mai tare cluster de cercetare medicală în care este inclus și Spitalul Judeţean Brașov

0 150

La sfârșitul lunii februarie (27-29.02.2020), la Bucuresti, a fost organizată prima intalnire a membrilor clusterului AngioNET înfiintat in cadrul unui proiect care urmărește generarea, aplicarea de inițiative și activități legate de sănătate, promovarea şi încurajarea cooperării interdisciplinare între companii, organizații, universități şi entități publice. Rezultatele obținute în activitățile de cercetare aplicativă au în vedere transferul cunoștințelor în vederea creșterii competitivității economice în domeniul bolilor cardiovasculare și tumorilor digestive în România.

În 2015 Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov devenea unul din punctele centrale (hub) de cercetare pentru Academia de Studii Medicale din România care derulează proiectul „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri”.

„Sub egida Academiei de Științe Medicale am scris un proiect de cercetare, finanțat din fonduri europene, care se referă la pacienții cu infarct miocardic acut și cu sindroame coronariere acute.
Grantul a fost admis spre finanțare, iar în urmă cu trei ani, în cadrul acestui proiect au venit un angiograf nou nouț și o mulțime de alte scule foarte importante și foarte scumpe. Valoarea estimată a acestora este undeva la 1.200.000 de euro.”, a declarat dr. Florin Orțan, șef al Compartimentului Cardiologie Intervențională din cadrul Spitalului Județean Brașov.

În paralel cu rezolvarea problemelor de sănătate (infarctului miocardic acut) pe acest angiograf de top, au fost recoltate datele de evoluție ale pacienților din Brașov, care au fost introduse apoi în bazele de date riguros construite, mai spune dr. Florin Orțan.

Dr. Orțan: Brașovul centru de referință pentru
infarctul miocardic acut!

Doctorul Orțan Florin vorbit și de un alt proiect „ o temă de cercetare pe care am derulat-o este un concept care se numește Heart Team (Echipa Inimii), prin care noi transmiteam online, printr-un mecanism extrem de complex și de scump, imaginile din timpul operației, unui coleg chirurg cardiovascular de la Tg. Mureș și luam deciziile terapeutice în echipă […]
În acest proiect de cercetare sunt 17 unități sanitare din România, Brașovul fiind centru de referință pentru infarct miocardic acut.
Cele 17 unități sanitare au înființat un cluster, un ONG, pentru promovarea cercetării în România.
Ne pregătim pentru exercițiul financiar 2021 – 2027, deci este un dublu avantaj: spitalul este dotat, pacientul este tratat și noi recoltăm aceste date și știm pe viitor ce trebuie să facem mai bine pentru populația pe care o asistăm.”.

Horia D.R.
Sursa: Radio România Braşov FM (RRA)

NOTĂ
Ce este un angiograf?
Angiografia este un text de imagistică ce folosește raze X pentru a vizualiza vasele de sânge ale organismului. Radiografiile furnizate de angiografie sunt numite angiograme. Se investighează artere ori vene îngustate, blocate, mărite sau care prezintă malformații din mai multe părți alte corpului: pelvis, creier, brațe, inimă, gât, piept, abdomen (rinichi și ficat), picioare…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.