Liviu Dragnea rămâne în închisoare

Liviu Dragnea rămâne în închisoare

0 146

Liviu Dragnea rămâne în penitenciar. Magistrații instanței supreme au decis, marți, să respingă ca inadmisibilă contestația în anulare formulată de fostul lider al PSD în dosarul în care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Dragnea a fost adus din Penitenciarul Rahova în fața magistraților, unde a susținut că este nevinovat.

Liviu Dragnea, încarcerat din luna mai la Penitenciarul Rahova, a fost adus marți dimineață la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La începutul procesului, avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a cerut ca procesul să nu fie public, iar judecătorii au fost de acord, astfel încât jurnaliştii au fost invitaţi să iasă din sală.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația în anulare formulată de Liviu Dragnea, ceea ce înseamnă că fostul lider PSD rămâne în închisoare. Decizia este definitivă.
Judecătorii au respins şi contestaţiile în anulare depuse de alţi doi inculpaţi din dosar, Floarea Alesu, fost director al DGASPC Teleorman şi Olguţa Şefu, fost director executiv adjunct.
În ceea ce privește cealaltă cale de atac introdusă de Liviu Dragnea, recursul în casație, aceasta a fost admisă în principiu, marți, de către instanța supremă și ar urma să fie judecată pe fond în 14 ianuarie.

Minuta instanței:
„Respinge, ca inadmisibile, contestaţiile în anulare formulate de condamnaţii Dragnea Liviu Nicolae, Şefu Olguţa şi Alesu Floarea împotriva deciziei penale nr. 142 din data de 27 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorii condamnaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatorii condamnaţi, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 157 de lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 decembrie 2019.
În baza art. 440 alin. (4) din Codul de procedură penală, admite în principiu cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale nr. 142 din data de 27 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018.
În baza art. 441 din Codul de procedură penală, respinge cererea de suspendare a executării hotărârii atacate, formulată de recurentul inculpat Dragnea Nicolae Liviu.
Trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie, la Completul de 5 Judecători – Penal P3 – 2019. Fixează termen de judecată, în şedinţă publică, la data de 14 ianuarie 2020, pentru când se citează recurentul inculpat Dragnea Nicolae Liviu, precum şi Alesu Floarea, Botorogeanu Adriana, Stoica Anisa Niculina, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Teleorman.
Se emite adresă la Baroul Bucureşti în vederea desemnării câte unui apărător din oficiu pentru inculpaţi. Se va încunoştinţa apărătorul ales al recurentului inculpat Dragnea Nicolae Liviu precum şi apărătorii aleşi ai celorlalte părţi cu privire la termenul acordat. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 10 decembrie 2019.”

La plecarea de la instanță, Liviu Dragnea le-a spus jurnaliștilor, pe hol: „Nu pot să vorbesc, îmi pare rău”.
Flavia Teodosiu, avocatul lui Liviu Dragnea, a declarat că a cerut instanței supreme să fie suspendată condamnarea de 3 ani și 6 luni, dar și admiterea în principiu a contestației în anulare.

La rândul lui, fostul lider PSD a spus să fie admise cererile, pentru că se consideră nevinovat.
Alţi doi inculpaţi din dosarul angajărilor fictive au depus contestaţii în anulare pentru a scăpa de pedepse. Este vorba de Floarea Alesu, fost director al DGASPC Teleorman şi Olguţa Şefu, fost director executiv adjunct.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.