Kiev: VIDEO-ul „românesc” despre ocuparea de către România a Bucovinei a fost...

Kiev: VIDEO-ul „românesc” despre ocuparea de către România a Bucovinei a fost creat de originari din Rusia

0 180

Autoritatile de la Kiev sustin că autorii video-ului despre ocuparea de catre România a teritoriului Bucovinei, operatiune armata declansata chirpurile concomitent cu începerea unui război pe scară largă dinter Ucraina si Rusia, nu are nicio legatura cu Romania si ca posbilii autori ai acestuia sunt persoane originare din Federația Rusă.

Adjunctul ministrului pentru Teritoriile Ocupate Temporar al Ucranei, Ghiorgih Tuka a declarat pe postul tv ”Priamoi”: „Din câte înțeleg, autorii acestei agitații sunt imigranți din Federația Rusă, sincer, ma așteptam la un răspuns mai eficient din partea guvernului moldovean, pentru că Ucraina răspunde în mod adecvat. Astfel de videoclipuri provocatoare pot provoca reacții între vecinii noștri, printre care exista si suporteri ai refacerii României mari.
Nu cred că acest lucru poate ajunge la cel mai înalt nivel, dar serviciile secrete ale României, Moldovei și Ucrainei ar trebui să coopereze, pentru că asta dăunează tuturor celor trei țări”, a spus Tuka.

Declaratia vine dupa ce, duminica, procurorul militar şef al Ucrainei, Anatoli Matios, a cerut alarmat convocarea unei reuniuni de urgenţă a conducerii Ministerului de Externe, Statului Major al armatei, Serviciului militar de informaţii şi Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în legătură cu difuzarea pe internet a unei înregistrări video în care România ar anexa partea ucraineană a Bucovinei după declanşarea de către Rusia a unui război pe scară largă împotriva Ucrainei.

Potrivit procurorului, în înregistrarea video difuzată pe Youtube se observă încălcarea integrităţii teritoriale a statului ucrainean.„Vă informez – chiar mâine voi depune personal la Registrul unic de anchete preliminare datele privind pregătirea (de persoane subînţelesee, dar neindentificate încă din punct de vedere procedural) pentru comiterea unor infracţiuni deosebit de grave care afectează integritatea teritorială a statului ucrainean.
În legătură cu datele expuse în materialul respectiv, voi organiza marţi o întâlnire cu conducerea Ministerului de Externe, a Statului Major General, a Serviciului militar de informaţi, a Serviciului de Informaţii Externe, precum şi cu şeful interimar al SBU. Toţi vor primi instrucţiuni legale în conformitate cu procedurile penale”, a declarat el într-o postare pe Facebook, citată de agenţiile de presă ucrainene.
„Statul ucrainean (deşi slab pentru cineva) – Există (a scris el cu majusculă)! Vom lupta pentru el”, a avertizat Matios.

Înregistrarea video, de şapte minute, realizată la nivel de amatori, sub denumirea de „Războiul româno-ucrainean din 2022”, a fost postată pe YouTube pe 26 mai, notează Unian, fără să ofere precizări despre cine sunt autorii acestei „diversiuni”.

În vidoe se precize ca, în 2022, după intensificarea acţiunilor militare în estul Ucrainei, care s-ar putea extinde până la o ofensivă globală a forţelor de ocupaţie ruseşti, România ar putea să ocupe regiunea Cernăuţi şi o parte a regiunii Odesa pentru a-şi apăra cetăţenii, notează Unian.

Reacția oarecum exagerata a procurorului militar al Ucrianei față de prezicerile unui anonim pe YouTube poate fi explicată de îngrijorarea serioasa a Kievului cu privire la amploarea influenței Rusiei asupra țărilor vecine Ucrainei – Polonia, România, Ungaria și Republica Moldova. În aceste țări, Kremlinul are o rețea extinsă de agenți, care lucrează sistematic cu gruparile naționaliste și radicale locale.

Primind finanțare din partea Kremlinului, ale desfășoară activități de propaganda si agitatie, atât în ​​societate, cât și la nivel guvernamental. Merită cel puțin să ne amintim de scandal internațional legat de pregătirea unei lovituri de stat în Muntenegru, cu implicarea serviciilor speciale din Rusia. La începutul lunii mai, o instanță din Muntenegru i-a condamnat in lipsa pe cetățenii ruși Eduard Șișmakov (Șirokov) și Vladimir Popov (Moiseev) la 15, respectiv 12 ani de închisoare pentru încercarea de lovitură de stat și tentativa de asasinare a primului ministru.

Cei doi agenți ai Kremlinului sunt de asemenea suspectați de încercari de organizare a tulburărilor în Găgăuzia (o entitate teritorială autonomă în sudul Republicii Moldova), dar și de organizarea unei rețele de spioni în România.

Oleg Cojocaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.