Degeaba, Timmermans. Tot nu pupi Portul Constanta!

Degeaba, Timmermans. Tot nu pupi Portul Constanta!

0 178

„Romania nu s-a indreptat!” Exact asa si-a inceput seria de raspunsuri Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, intr-o conferinta de presa de la sediul Comisiei.
As fi vrut sa mi se faca rusine, dar n-am reusit, pentru ca nu stiam cand sa incep. In schimb, as vrea sa-i spun acestui „Domn Vucea” al unei Uniuni care-si tine chilotii cu mana ca nu ma impresioneaza cand ne bate cu rigla la palma.
Am aflat de prea multa vreme cum arata binele pe care Europa dumisale ni-l baga pe gat. Si as mai vrea sa-i spun sa-si vada lungul nasului, caci Romania nu e un sat fara caini unde isi poate plimba nestingherit tupeul lui de vechil expirat.
Adica Uniunea Europeana ne vrea binele, ne invata cum sa stam cu nasul in tarana si sa nu cutezam a ridica privirea, iar noi nu pricepem nimic. Se chinuie mai marii ei sa-si tina bocancii pe gatul nostru, iar noi, nerecunoscatori, ii scuipam pe bombeuri si le radem in nas.

La ordinul Europei
Anuntate initial ca discutii pe marginea statului de drept din Romania, acestea au  scos la iveala imediat motivul real al intrunirii. Soarta Codrutei Kovesi ii doare cel mai tare. Ca sa nu existe dubii, Timmermans a spus de la bun inceput ca fosta sefa a DNA este candidatul Partidului Popular European la conducerea Parchetului European.

portul constanta Degeaba, Timmermans. Tot nu pupi Portul Constanta!

Pentru port, Olanda nu s-ar da in laturi de la santaj
Gata, s-a decis, ramane batut in cuie. Numai ca aranjamentele lor sunt date peste cap de justitia din Romania, care isi vede nestingherita de anchetele care o privesc pe Kovesi. Si atunci, de ce sa nu puna un pic de presiune pentru a-si rezolva treburile dupa cum vor?
O candidata la sefia Parchetului European, anchetata pentru luare de mita, abuz in serviciu, marturie mincinoasa si constituire in grup infractional organizat suna ca naiba, trebuie facut ceva. Si atunci, cea mai simpla solutie a fost sa se ia de la capat eterna poveste a justitiei romane, care nu asculta de ordinele Europei.

Va incurcam socotelile?
Mai zilele trecute se trezise si Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, sa ne dea ordine. Este inacceptabila tentativa Guvernului Romaniei de a sabota candidatura Codrutei Kovesi la conducerea Parchetului European, spunea el, fara sa realizeze grotescul situatiei.
Ce coincidenta! Cum a batut Timmermans cu pumnul in masa, hop si Kovesi a scapat de controlul judiciar

Guvernul Vioricai Dancila nu are nicio legatura cu asta, dar ce bine suna cand iti faci reclama si pozezi in aparatorul dreptatii europene.
Ba, mai mult, Weber cerea oprirea anchetei privind-o pe Kovesi. De ce? Pentru ca asa le convine lor, deoarece miza este cu mult mai mare decat ne imaginam noi. Cand Uniunea Europeana vrea sa instituie un control total al finantelor, in special  in zona estica, ne trezim noi sa o cercetam pe Kovesi pentru mita si alte prostii? Da’ cine suntem noi sa dam Europei peste nas si sa-i incurcam socotelile?

Fata nevăzută a războiului
âIngrijorarea lui Frans Timmermans fata de evolutia justitiei din Romania pare mai degraba preventiva la prima vedere. L-a luat asa, o teama ca Ordonanta de urgenta de care a auzit el va garanta impunitatea inaltilor demnitari. Nu are rost sa-i explici ca Ordonanta aia nu exista, dupa cum ar fi inutil sa-ti bati mintea cu el in speranta ca va intelege ca aici, in Romania, romanii fac legile.
Parca au innebunit toti, Dragnea vrea sa scape de puscarie, atat stiu, atat pricep si atat transmit mai departe. Dar de ce nu ne explica Timmermans si lucrurile care nu se vad, ascunse in spatele acestui fals razboi pe justitie? De ce nu face o conferinta de presa in care sa relateze despre eforturile Olandei de a ne lasa fara Portul Constanta? Despre presiunile pe care tara lui le depune pe toate fronturile pentru a ne face sa cedam?

Nu mai ai loc de spioni
Nu mai este un secret ca Olanda s-a opus de fiecare data admiterii Romaniei in Spatiul Schengen, in pofida faptului ca, de ani de zile, intrunim toate conditiile cerute.
Pentru tara lui Timmermans ar fi un adevarat dezastru. Odata admisa in Schengen, Romania ar arunca in aer suprematia Portului Rotterdam. Ca sa intelegi, e de ajuns sa socotesti ca taxele portuare la Constanta sunt de sase ori mai mici decat la Rotterdam.
E lesne de inteles ca dupa aderarea la Spatiul Schengen lumea va prefera Portul Constanta, in defavoarea Rotterdamului. Visul Olandei ar fi sa-si extinda suprematia maritima si la Est, prin Constanta, Rotterdamul devenind prea mic pentru poftele si lacomia ei. Si atunci, cum sa nu pui presiune pe Romania prin orice mijloace?
Ambasadoarea Stella Ronner Grubacic are grija ca Olanda sa fie mereu in centrul atentiei. Ba o masa impartita cu Nelu Iordache, mai mult denuntator decat om de afaceri, ba tam-tam cu lansarea de cluburi pentru lesbiene si gay. Mai apare si Mark Rute, premierul olandez, care declara ca Romania e corupta, de jurai ca de aia a venit la Bucuresti pentru cateva ore.
Dar despre compania Damen, aia care s-a incurcat intre danele Portului Constanta cand a fost vorba de acuzatii de coruptie, nicio vorba? Pe cand o conferinta de presa despre puzderia de ofiteri si agenti ai AIVD – Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, serviciul secret olandez, de care te impiedici prin piete si care stiu pana si cati guvizi sau chefali trec zilnic pe la fiecare dana?
Nea Timmermans, si astia au treaba tot cu Ordonanta aia care nu exista sau cu gasirea unei brese prin care Romania sa fie usurata de Portul Constanta? Prea ne iei de prosti. Degeaba te scremi la Bruxelles si Strasbourg cu Kovesi, nu pupi Portul Constanta.

http://www.national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.