Legile Justiției se pot modifica și prin OUG – a făcut-o ministrul...

Legile Justiției se pot modifica și prin OUG – a făcut-o ministrul Tudorel Toader!

0 263

Ministrul Justiției Tudorel Toader a inceput săptămâna cu o lovitură dată în plin disfuncționalităților din Justiție.  Într-o ședință de guvern desfășurată luni, o mulțime de modificări  s-au făcut la Legile Justiției (negociate săptămâna trecută cu structurile europene), printr-o Ordonanță de urgență, publicată cu prioritate în Monitorul Oficial. In baza acestor modificări, criticate din toate părțile, reprezentanți partide, onegeuri (îl cităm pe președintele Iohannes), parchetari, etc., vom vedea că și la acest nivel poate să existe responsabilitate iar cei care greșesc pot și trebuie să plătească.

Intr-un lung interviu aseară, la Antena 3, ministrul Tudorel Toader a fost solicitat să comenteze modificările făcute dar si unele acțiuni ce vor urma în următoarele zile. Din cele cca. două ore ale inteviului am reținut pentru azi:

Ministrul Toader, despre Kovesi: Dacă are grad de tribunal, nu poate să mai rămână la Parchetul General
Laura Codruța Kovesi nu poate rămâne la Parchetul General dacă are grad de tribunal, pentru că legea prevede acum că îi trebuie grad egal cu cel corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel. Toader a precizat însă că nu știe ce grad are Kovesi.
Ministrul Justiției a anunțat că au fost introduse prin ordonanța de urgență adoptată luni noi criterii pentru procurorii Parchetului General. Până acum, aceștia nu trebuiau să îndeplinească decât criteriul vechimii în muncă. „Spuneți ca acest fapt (numirea Laurei Codruța Kovesi la Parchetul General – n.r.) este o sfidare, eu nu vă contazic, dar domnul Lazăr poate spune că e normal, că valorifică bogatele experiențe dobândite (ale Laurei Codruța Kovesi – n.r.) în managementul parchetelor de rang înalt. Vă spun o chestiune pe care eu nu o găsesc firească. Pentru procurorii de la DNA, DIICOT sunt niște condiții, de vechime în profesie, să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună conduită, să aibă o pregătire bună ș.a.m.d., la procurorii PÎCCJ nu era prevăzut decât criteriul vechimii în muncă, niciun alt criteriu care să completeze vechimea. Prin OUG, am introdus un aliniat nou în care spunem că, pentru a fi numiți în cadrul PÎCCJ, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o pregătire bună profesională, o conduită morală ireproșabilă și gradul profesional egal cu cel corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel”, a declarat Toader.

Ministrul a precizat că Laura Codruța Kovesi nu poate rămâne la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dacă are grad de tribunal.
„Parchetele sunt pe 4 trepte, de pe lângă judecătorie, tribunal , curte, înaltă curte. Și să nu te duci în vârful ierarhiei, la Înalta Curte, sărind peste Curtea de Apel, venind de la tribunal. În concret, cazul pe care-l spuneaț (al Laurei Codruța Kovesi – n.r.), nu știu. Dacă are gradul de tribunal, nu poate să rămâna la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru simplul motiv că ar sări de la tribunal peste Curtea de Apel și s-ar duce la Parchetul de pe lângă Înalta Curte”, a completat Toader.
Vă reamiontim că procurorul general Augustin Lazăr a decis, pe 11 iulie, delegarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începând cu aceeași dată. Laura Codruţa Kovesi are avea atribuţii privind implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 – 2020, „aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 583 din 2016, respectiv actualizarea strategiilor de combatere a corupţiei, precum şi elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unităţilor de parchet, în conformitate cu obiectivele strategice şi domeniile prioritare ale instituţiei, astfel cum sunt acestea exprimate în Stategia Ministerului Public pentru perioada 2016 – 2020”. Ordinul lui Augustin Lazăr a venit atunci în condiţiile în care Secţia pentru procurori a CSM decisese anterior să o repartizeze pe Laura Codruţa Kovesi la DIICOT Sibiu, după ce a fost revocată de la conducerea DNA.

Delegările si detașările forme mascate de control al procurorilor
Ministrul Justiției a precizat, luni, că, potrivit OUG pe legile justiției adoptate luni de Guvern, procurorii care au fost detașați sau delegați la alte parchete decât cele unde sunt titluari vor rămâne în funcție în cadrul acelui parchet doar dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de lege.
„După părerea mea o deficiență a sistemului Ministerului Public este aceea că avem mulți delegați delegați procurori sau detașați. Ei sunt titulari la o anumită unitate de parchet și cel care e abilitat să facă detașare/delegare îl mută în altă parte, dar de regulă pe verticală la o instanță sau un parchet, cu grad și cu banii și sigur cu munca aferente. După OUG, este un articol care spune că procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei OUG desfășoară activitatea în alte parchete decât unde e titular vor rămâne în funcție în cadrul acelui parchet, numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de lege. Nu vreau să vorbesc de doamna Kovesi, vorbim în general”, a mai spus Toader.

Evaluarea procurorului general Augustin Lazăr o chestiune de zile
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că în câteva zile e posibil să termine evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, precizând că îl va invita pe acesta la o discuție înainte de a face public raportul, îi va da o cafea și va concluziona.„În cea mai mare parte, da (am terminat evaluarea). Mai sunt nişte elemente pe care vreau să le evaluez. Timpul se măsoară în zile. Voi face cunoscute criteriile, elementele de evaluare, concluziile raportului de evaluare în mod public şi odată la toată lumea, nu pot spune acum. Şi a fi nehotărât e tot o stare de abordare. E o chestiune de zile. Şi luna are zile. Sigur voi pune capăt acestei evaluări. Sigur, îi spuneam procurorului general, făceam referire şi la mine şi la oricine vine o vreme când fiecare poate şi trebuie evaluat. Precum pregătirea, formarea profesională e continuă, şi evaluarea e continuă”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.Ministrul Justiției a anunțat că va avea o întâlnire cu Augustin Lazăr pentru a-i prezenta concluziile.
Ce să-l întreb? Sigur, voi avea o discuţie cu dânsul, dacă va da curs invitației mele, sper că va da curs. Înainte de a face raportul public, îl voi invita, îl voi servi cu o cafea şi voi concluziona„, a declarat ministrul Toader.

Despre noua conducere a DNA – propunerea de numire a Adinei Florea
Ministrul Tudorel Toader, a transmis luni președintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror șef DNA. Deși Adina Florea a primit în urmă cu o săptămână aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii, care a sesizat existența unui denunț, „o rezistenţă la stres și o capacitate de analiză scăzute și sincope în raportarea la valori precum onestitate şi imparţialitate”. Potrivit Secției pentru procurori , aceasta face confuzii referitoare la noțiunea de independență și ”nu a demonstrat o conștientizare adecvată a diferenței și interdependenței dintre principiul independenței procurorului și cel al subordonării ierarhice”. Procurorii dând ca exemplu afirmația Adinei Florea potrivit căreia ”Eu nu am fost niciodată procuror independent, lucrez în Ministerul Public”.
„Confuzia doamnei procuror este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideaticăAdina Florea submisivă, care nu este congruentă cu calitățile necesare persoanei ce va deține cea mai înaltă funcție de la nivelul Direcției Naționale Anticorupție”, mai arată Secția de procurori a CSM, care subliniază că ”transmiterea unui mesaj public ce denotă existența unor factori externi cu posibile infulențe decizionale, poate genera un impact negativ asupra încrederii justiției”.
De notat că și Laura Codruța Koveși a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii și cu toate acestea Băsescu a numit-o! Aceasta pentru că avizul este însă consultativ.

Președintele poate refuza o singură dată propunerea
Potrivit articolului 54 din legea 303/2004 modificată privind statutul procurorilor și judecătorilor, președintele Klaus Iohannis poate respinge o singură dată propunerea, fiind nevoit să motiveze decizia.
Reacția ministrului Justiției la această ipoteză „Nu spune nimeni că a doua propunere trebuie să fie neapărat altcineva”, Adina Florea a fost aleasă de comisia din cadrul instituției pe care o conduce ca fiind cea mai potrivită pentru funcția de procuror-șef la DNA.
„Comisia de interviuri a fost prezidată de mine și cei patru secretari de stat. Eu m-am exprimat ultimul, i-am lăsat pe colegii mei să văd evaluarea pe care o fac, spre cine își îndreaptă atenția. Doamna Florea, fiecare membru a spus că dânsa este membrul cel mai potrivit pentru această funcție”, a completat Tudorel Toader.
Tot luni ministrul Justiției a transmis și propunerile de numire pentru Elena Georgiana Hosu, în funcția de procuror sef adjunct DIICOT, și pentru Florena-Esther Sterschi, procuror șef la Secția de resurse umane si documentare din cadrul PICCJ.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.