Întrebările dlui Csaba Szabo, când nu-l intreabă nimeni: în Timișoara germanii sunt...

Întrebările dlui Csaba Szabo, când nu-l intreabă nimeni: în Timișoara germanii sunt mai germani ca și cei din ”Sibiu”?

0 309

„Maghiarii din România – crede  Csibi bacsi –  s-au cam obișnuit cu ideea că în pofida faptului că în țară există n+1 minorități, ei sunt singurii care își asumă postura de ”minoritar rău”,  adică o comunitate care spune lucrurile pe nume, și nu vrea să se asimileze, trezindu-se cu copii sau nepoți care nu se mai consideră maghiari, nu mai vorbesc limba maghiară și nu se simt legați de națiunea maghiară”.
Ce afirmatie neghioaba pentru un sef de portal on-line, scris de ziaristi unguri (pe gustul lor..!) pentru romani!!

Legea tragicomică legată de scoterea dintre sarcinile învățătorilor predarea limbii române la secțiile școlilor cu minorități, ar fi trebuit să alarmeze toate școlile vizate – inclusiv reprezentanța comunitară și politică a tuturor minorităților –, totuși numai maghiarii săreau ca și arși, convinși că și celelalte minorități vor protesta.”Numa` ungurii! – vuia presa patriotică.Și iată, iată, nu s-a întâmplat așa.

Sibiul – și tot ce reprezintă în acest context – a tăcut, însă Timișoara nu a tăcut, și a demonstrat că este un oraș european într-adevăr multicultural, în care minoritățile țin la limba lor maternă.
 Primii care au luat atitudine și s-au opus, au fost cei 31 de profesori din învățământul primar de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timişoara, liceu cu predare în limba germană.
S-au organizat și au decis să trimită o adresă tuturor factorilor de decizie – începând chiar cu ministrul Educației – solicitând anularea modificărilor legislative și atrăgând atenția asupra neconstituționalității și caracterului discriminatoriu al Ordonanței. Mai mult, arătând o determinare pe care mi-aș dori să o văd la întreaga societate civilă actuală, au decis să declanșeze greva japoneză chiar în ziua deschiderii noului an școlar.”
Rar se întâmplă, când germanii din Ardeal se alătură maghiarilor în lupta lor pentru drepturi. Mulțumim celor din Timișoara pentru atitudinea bărbătească, care spulberă mitul confornm căruia ”numa` ungurii” au probleme cu drepturile lor.Iată, germanii din Timișoara nu vor nota 10 la purtare…
Poate alții înțeleg mai bine ca și mine: în Timișoara germanii sunt mai germani ca și cei din ”Sibiu”? 
POST SRIPTUM:
Să vedem si un alt punct de vedere. De exemplu, spusele fostului presedinte … aproape fondator, al UDMR:
Ni s-a spus ca niciodata nu se va reamplasa din nou Statuia Libertatii , in Arad. Si ea exista astazi. Mai ieri, am auzit un politician roman spunand ca niciodata nu va fi autonomie teritoriala. La care putem raspunde, de asemenea, doar cu: sa asteptam pana la capat!  Daca vom fi uniti, cuvantul romanesc niciodata, va însemna in maghiara, in curand...” – declara Marko Bela, fostul pion otravit … fost chiar vicepremier al Romaniei, saracul… ! (Adica, despre… care „capăt” e vorba, domnilor Szabo Csaba si Marko Bela? Caci si Koshuth Lajos vorbea de  „un capăt”… Veti vedea maine!)

Prof.Deak Andrei si D.D.Rujan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.