Pentru 2018 s-a decis reducerea tarifelor la energie electrică pentru consumatorii casnici

Pentru 2018 s-a decis reducerea tarifelor la energie electrică pentru consumatorii casnici

0 397

Tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici vor scădea cu 0,34% la nivel naţional, în primul semestru din 2018, comparativ cu trimestrul IV 2017, deşi furnizorii au solicitat o creştere medie cu 10,87%, informează, miercuri, un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„Comitetul de reglementare al Autorităţii  Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a avizat, în şedinţa de azi, 20.12.2017, preţurile pentru energia electrică activă, denumite ‘tarif CPC’, aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali beneficiari ai serviciului universal în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2018. Furnizorii de ultimă instanţă au solicitat, pentru semestrul I 2018, creşterea medie a preţurilor denumite ‘tarif CPC’ cu 10,87%, comparativ cu cele avizate pentru trimestrul IV al anului 2017.
Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE a datelor transmise de FUI, cu luarea în considerare a prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată prin Ordinul ANRE 92/ 2015, cu modificările şi completările ulterioare, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat preţurile pentru energia electrică activă denumite ‘tarif CPC’ pentru semestrul I 2018, rezultând o scădere medie de 0,34% la nivelul întregii ţări, faţă de trimestrul IV 2017″, menţionează ANRE, în comunicat.
În urmă cu o săptămână, pe 12 decembrie, ministrul Energiei atrăgea atenţia, în comisiile parlamentare de specialitate reunite pentru a aviza bugetul pe 2018 al ministerului de resort, că preţul energiei pe bursă este mult mai mic decât în alte perioade ale anului şi, cu toate acestea, tarifele finale plătite de consumatori la electricitate nu au scăzut.
„Ministerul Energiei nu este autoritate de stabilire a preţurilor, dar am atras atenţia celor de la ANRE (Autoritatea de Reglementare în Energie – n.r.), de fiecare dată când au decis majorări, dacă acestea sunt fundamentate. Putem să ne uităm pe piaţa de tranzacţii zilnice, pentru că de acolo au venit majorările, acum în această perioadă preţurile sunt mult mai mici decât în alte perioade ale anului, dar acest lucru nu se vede şi în tarife„, a spus Petcu, răspunzând la întrebarea unui parlamentar.
Potrivit acestuia, consumatorii casnici pot găsi oferte mai bune dacă încheie contracte pe piaţa liberă.
Vă reamintim că de la 1 ianuarie, piaţa de energie va fi complet liberalizată, iar populaţia, care până acum era în regim reglementat, va primi energie la preţurile la care se închid licitaţiile pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU). AGERPRESComitetul de reglementare al Autoritatii  Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta de marti, tarifele specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice pentru anul 2018. Potrivit ANRE, tarifele aprobate pentru anul 2018 inregistreaza, fata de anul 2017, o scadere medie de 1,08 % la nivelul intregii tari, pentru cei opt operatori de distributie concesionari.

„Ca urmare a analizei efectuate de catre ANRE a datelor transmise de operatorii de distributie concesionari si a calculelor veniturilor reglementate, cu luarea in considerare a corectiilor anuale efectuate conform cadrului de reglementare in vigoare, tarifele aprobate pentru anul 2018 inregistreaza, fata de anul 2017, o scadere medie de 1, 08 % la nivelul intregii tari, pentru cei opt operatori de distributie concesionari”, se arata intr-un comunicat al ANRE.
Potrivit acestuia, operatorii de distributie concesionari au solicitat pentru anul 2018 cresterea medie a tarifelor de distributie cu 9,78 %, comparativ cu tarifele aprobate pentru anul 2017.

Pretul energiei pentru serviciul universal va creste de la 1 ianuariePretul energiei pentru consumatorii care sunt alimentati in regim de serviciu universal va creste de la 1 ianuarie, informeaza Agerpres. Pretul pentru intervalul orar 8:00 – 24:00, pretul va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru varf de consum, intre orele 18:00 si 24:00, pretul va fi de 302 lei pe MWh, in crestere cu 13%. De la 1 ianuarie, piata de energie va fi complet liberalizata. In aceste conditii, consumatorii casnici sunt liberi sa incheie contracte cu orice furnizor doresc, in functie de cat de avantajoase sunt ofertele pe care acestia le prezinta. Vezi pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei un comparator de preturi.

Acestea sunt preturile stabilite in urma licitatiilor pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piata Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU), care s-au finalizat marti. OPCOM a publicat preturile de inchidere.

Legea energiei electrice si a gazelor naturale 123/ 2012 defineste serviciul universal ca fiind „serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clientilor casnici si clientilor noncasnici cu un numar de salariati mai mic de 50 si o cifra de afaceri anuala sau o valoare totala a activelor din bilantul contabil conform raportarilor fiscale anuale care nu depaseste 10 milioane de euro, la un nivel de calitate si la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatorii”.
Asigurarea acestui serviciu se face de catre furnizorii de ultima instanta (CEZ, ENEL, E.ON, Electrica).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.