Vestul țării devastat de o furtuna extrem de violentă!

Vestul țării devastat de o furtuna extrem de violentă!

0 243
O furtuna cu vânt extren de puternic si tornade a facut ravagii in vestul tarii: 8 morti, 67 de raniti, drumuri, trenuri blocate; pagube materiale insemnate…
Opt persoane au murit si cel putin alte 67 au fost ranite in judetele Timis, Arad, Hunedoara, Alba si Bistrita-Nasaud, in urma furtunilor dezlantuite duminica dupa-amiaza, care au dobarat copaci si au smuls acoperisuri. Mai multe spitale, scoli, dar si blocuri au ramas fara acoperisuri, iar multe masini au fost avariate. Zeci de localitati au ramas fara curent electric.
Mai multe judete din tara au fost duminica sub cod portocaliu sau galben de vreme rea, inregistrandu-se furtuni si rafale de vant de peste 100 km/h. Meteorologii avertizeaza ca sistemul noros se deplaseaza rapid de la Sud-Vest catre Nord-Est.
Infotrafic: Niciun drum national nu mai este blocat din cauza copacilor cazuti
Niciun drum national nu mai este blocat din cauza copacilor cazuti pe carosabil, anunta Centrul Infotrafic, citat de News.ro.

de

Efectele furtunii pe calea ferata Efectele furtunii pe calea ferata
De asemenea, nu sunt semnalate accidente rutiere care sa impuna restrictii de circulatie pe autostrazile sau drumurile nationale care tranziteaza tara.
Cinci drumuri nationale din judetele Alba, Arad, Cluj si Timis, precum si Transfagarasanul au fost blocate, duminica seara, din cauza furtunilor. 

Scaune si mese de la terase doborate de furtuna la Timisoara
Foto: Facebook/ Dan Serafin


Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a declarat ca, in urma furtunii, s-au produs pagube incredibile. El a spus ca zeci de copaci au fost doborati, alimentarea cu energie electrica si apa a fost intrerupta, acoperisuri au fost smulse de vant, multe strazi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost rasturnate.
„Sunt pe teren si ma crucesc. Sunt zeci de copaci la pamant, strazi blocate. Am ramas fara curent electric, fara apa. Sunt acoperisuri smulse de pe case, de pe blocuri. S-a surpat o poarta de intrare in oras, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri rasturnate. De cand sunt eu nu am mai vazut asa ceva”, a declarat Nicolae Robu.



Potrivit meteorologilor, in judetele Hunedoara si Caras-Severin, in zona de munte a judetelor Bihor si Timis si in localitati din judetul Timis se vor semnala intensificari ale vantului, care vor depasi la rafala 90 km/h si care trecator pot lua aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice, averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindina.

ANM a lansat o avertizare din timp (duminica după amiază) ca sistemul noros se deplaseaza rapid de la Sud-Vest catre Nord-Est.
Meteorologii au emis duminica dupa-amiaza mai multe avertizari cod portocaliu de vijelii pentru cinci judete din vestul tarii – Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Bihor. Judetele Cluj, Alba, Salaj si Satu Mare sunt vizate la randul lor de atentionari cod galben de furtuna.


O furtuna extrem de violenta s-a abatut, duminica dupa-amiaza, asupra Timisoarei, dupa ce in ultimele doua zile au fost neobisnuit de calde pentru aceasta perioada a anului, transmite Agerpres.
Scaune si mese de la terasele din oras au fost ridicate de vantul foarte puternic, bucati din acoperisurile blocurilor au zburat, iar tigle de pe Casa Armatei din Piata Libertatii au cazut peste un tramvai care era in statie, fiind semnalate si cazuri de arbori prabusiti.

Recomandari specifice
In cazul avertizarior de cod galben si cod portocaliu de vijelii si vant puternic, reprezentantii IGSU recomanda cetatenilor din zonele vizate, ca pe timpul manifestarii fenomenelor sa se adaposteasca in locuinte sau alte spatii care le asigura protectia si sa deconecteze aparatura casnica.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vantul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza in zone ferite, la distanta fata de copaci sau stalpi de electricitate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.