Robert D. Kaplan: Și după un secol, Budapesta iși dorește obsedant revenirea...

Robert D. Kaplan: Și după un secol, Budapesta iși dorește obsedant revenirea la Ungaria Mare !

0 417

Scriitorul și analistul american Robert D. Kaplan crede că Ungaria încă își mai dorește  “să recupereze teritoriile pierdute”, între ele și Transilvania. Kaplan  știe că nimeni la Budapesta nu vorbește “public” și “deschis” despre acest ideal, dar susține că “acest lucru există în rădăcinile politicii externe ungare”.

Rusia și Ungaria “ar putea colabora” pentru revenirea la Ungaria Mare, declară analistul american, amintind, însă că “Statele Unite sunt un factor descurajant” pentru orice aranjament de acest fel.
Cred că Ungaria, conducerea ei, în adâncul său, își dorește obsedant să recupereze teritoriile pierdute. Nimeni nu spune acest lucru deschis, în public, dar cred acest lucru există în rădăcinile politicii externe ungare. Se știe că nu e posibilă o Ungarie Mare, ceea ce nu înseamnă că acest lucru nu-i deranjează pe unguri: acela că nu e posibilă revenirea la Ungaria Mare. Cred că Rusia și Ungaria ar putea colabora în legătură cu acest lucru până la un punct, dar în același timp, nu uitați, că Statele Unite sunt un factor descurajant în această ecuație.
Statele Unite trimite mai multe trupe americane în Europa, mai mult echipament militar și după cum vedem, există o mare rezistență împotriva agresiunii lui Vladimir Putin. Cred că avem motive de optimism.

Totodata, acesta spune ca :România, alături de Polonia, este cel mai mare stat din Estul Europei și împreună cu Turcia și Azerbaidjan este unul dintre cei patru pivoți geopolitici ai regiunii în această confruntare între Est și Vest. Aceste state i-au rezistat Rusiei și ele sunt puternice din motive diferite.
România incepe sa aiba o economie de succes, o coeziune mare în interior la fel ca Polonia; Turcia este o țară masivă cu o armată mare, foarte bine dotata, în vreme ce Azerbaidjanul are protectie sigura pentru rezervele importante de petrol și gaz.
Ei bine, si România este unul dintre statele importante din această regiune, aflată între Marea Baltică și Marea Neagră, care se „confruntă” cu Rusia
„.
În ceea ce privește “geografia imposibilă” a României din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Kaplan reamintește că atunci țara s-a aflat “între Hitler și Stalin”, în vreme ce azi, geografic este mult mai aproape de Rusia, decât de Statele Unite. Altfel spus, în vreme ce SUA se află în partea cealaltă a lumii, Putin este chiar lângă România.
E adevărat, totuși, că susținerea pe care o acordă Washingtonul Românie
, este semnificativă. Iar Romania devine un aliat tot mai sigur, si acorda procent maxim pentru inarmare! Statele Unite nu sunt o țară izolaționistă, deci ” România este apărată în NATO, este protejată de UE și Wasington, dar în final, trebuie să recunoaștem că Rusia are mai multe interese strategice în Balcani decât puterile Vestice sau decât SUA”, scrie Kaplan…
Referindu-se la ambiția României de a intra în Schengen și la aspirațiile spre Zona Euro, Robert  Kaplan a precizat „că pentru moment România se află într-o poziție bună, tocmai fiindcă este în afara Schengen și a Zonei Euro, fiind în același timp în interiorul UE.
Situația s-ar putea schimba în viitor. Dacă vor avea lor reforme economice în UE, dacă Bruxelles-ul va reuși să țină sub control criza refugiaților, abia atunci România ar trebui să forteze aderarea la Schengen sau la Zona Euro, dar nu acum…”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.