9 mai – Ziua Europei

9 mai – Ziua Europei

0 234

Semnificatia zilei de 9 mai trebuie cautata cu mai bine de o jumatate de secol in urma. La 9 mai 1950, ministrul de externe francez Robert Schuman a prezentat proiectul care presupunea crearea unei Europe organizate, bazata pe relatii de cooperare. Aceasta propunere, cunoscuta sub denumirea de Declaratia Schuman, este considerata inceputul a ceea ce astazi este cunoscut ca fiind Uniunea Europeana. In declaratia pe care a citit-o in fata presei internationale, Schuman a chemat Franta, Germania si alte tari europene sa isi uneasca productia de carbune si otel, ca o „prima concreta fundatie pentru o federatie europeana”.


Ceea ce a propus ministrul de externe francez era crearea unei institutii europene supranationale, care sa se ocupe cu managementul industriei de carbune si otel, sector care, la vremea respectiva, statea la baza industriei militare. Schuman a lansat apelul tocmai catre tarile care, in timpul celui de al doilea razboi mondial, se aflau in conflict si aproape ca s-au distrus reciproc. Apropierea acestor tari in forma propusa de diplomatul francez avea menirea sa puna capat, pentru totdeauna, razboiului ce a lasat in urma sa imense distrugeri materiale si morale.


Decizia ca 9 mai sa fie sarbatorita drept Ziua Europei a fost luata in timpul summit- ului liderilor Uniunii Europene de la Milano din 1985.


Astazi, 9 mai este un simbol european, si, impreuna cu moneda unica euro, steagul albastru cu cele 12 stelute galbene si imnul – celebra „Oda Bucuriei” din Simfonia a – IX- a de L.van Beethoven – formeaza simbolurile identitatii politice a Uniunii Europene. Ziua Europei reprezinta un bun prilej pentru a organiza diverse actiuni si festivitati, menite sa apropie Uniunea Europeana de cetatenii ei, dar si pe cetatenii Uniunii intre ei.


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.