6 august – Schimbarea la Fata sau Probejeniile

6 august – Schimbarea la Fata sau Probejeniile

0 297

Crestinii ortodocsi si catolici praznuiesc astazi, 6 august, Schimbarea la Fata – una dintre cele mai mari sarbatori religioase. Astazi este dezlegare la peste, astfel ca cei care au tinut post, pot consuma carne de peste cu ocazia acestei sarbatori.
Aceasta sarbatoare abunda in obiceiuri si datini pastrate cu sfintenie in satele romanesti, purtand si numele de Probejenie.
Etimologa cuvantului „probejenie”, care vine din slavona, ca de-altfel toate cuvintele cu iz religios din limba romana, arata ca aceste este un derivat al verbului popular „a probozi” care inseamna a ocari sau a certa.
Etnologii maramureseni au aratat, in revista Memoria Ethnologica – colectia Aurel Festila, ca Schimbarea la Fata (6 august) este o sarbatoare fara datini si practici deosebite. Denumirea de Probojanii vine de la verbul popular „a probazi” – care inseamna a ocari sau a certa si care vine din slavona.
Acum se ”proboze” frunza si iarba, adica e coapta, nu mai creste iarba si incepe sa galbeneasca frunza.
In aceasta zi se aduc in biserici prinoase din struguri, se binecuvanteaza si se impart, se pleaca in pelerinaj la manastiri.
Nu-i bine sa fii certat, probozit, in aceasta zi, caci vei fi probozit tot anul.
Se considera ca pana la aceasta sarbatoare trebuie terminat cositul si facutul fanului, pentru ca se trec florile si iarba imbatraneste, diminuand calitatea furajelor.
Se crede ca in aceasta zi, nu e bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul, pana la urmatoarele Probajenii.
Fetele nu-i bine sa se pieptene in aceasta zi pentru ca nu le mai cresc coadele, asa cum nu mai creste iarba.
Din aceasta zi se interzice scaldatul. „De la Probajenii inainte, nu-i slobod sa te mai scalzi in rau. O coborat cerbul de la munte, s-o pisat in apa si-o racit apa. Atata-i tat.” (Memoria Ethnologica – colectia Parasca Fat).
Tot de la aceasta data este interzis dormitul afara. „Numa` atata-i vara, vara/ Pana-i patu` mandrii-afara/ Daca mandra patu-si muta/ Poti sa stii, vara-i trecuta.” (Memoria Ethnologica – colectia Parasca Fat)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.