5G & Scandalul Nokia! Și o intrebare tulburatoare: ce jocuri economice face...

5G & Scandalul Nokia! Și o intrebare tulburatoare: ce jocuri economice face CSAT?

0 337

Săptămînile trecute, CSAT a luat o decizie ciudată, interzicînd accesul Nokia pe piața echipamentelor 5G din România. Spunem ciudată pentru că Nokia nu e companie chineză suspectată de spionaj, precum a argumentat CSAT interzicerea Huawei, iar de această dată, guvernanții nici măcar nu au oferit vreo brumă de explicații.
Nokia a reacționat dur intentînd proces României; dincolo de asta, muțenia CSAT deschide drum unor speculații nedorite.
În baza deciziei 18/2022 a CSAT, guvernul Ciucă a decis, în februarie, să nu acorde unor companii ale grupului finlandez Nokia autorizația de a utiliza tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum rețelele 5G.
Marea problemă, așa cum spuneam, este lipsa motivației acestei decizii extrem de dure. În ultimii ani, banarea Huawei nu a făcut un secret din presupusele riscuri pentru securitatea națională induse de faptul că e o firmă controlată de statul chinez și suspectată de spionaj. O acuzație dură, dar asumată de guvernele ultimilor ani și de CSAT.
De astă dată, muțenie deplină.

Nici nu e de mirare că presa internațională relatează pe larg în ultimele zile decizia gigantului finlandez de a acționa guvernul român în judecată: „Solicităm clarificări urgente cu privire la motivele acestei decizii și de aceea am inițiat proceduri judiciare”, a anunțat Nokia într-un comunicat citat de Reuters.
Compania finlandeză e lider mondial în materie de comunicații 5 G, alături de Huawei și suedezii de la Ericsson.
Decizia regimului de la București de a bloca Huawei și Nokia lasă, evident, teren deschis companiei Ericsson, foarte bine ancorată în România, în special în perspectiva marii licitații pentru licențele 5G din ultimul trimestru al acestui an.
E important de reamintit, însă, că, acum doi ani, compania Ericsson a convenit să plătească peste un miliard de dolari pentru închiderea unor ample investigaţii de corupţie, legate de falsificări de date contabile și de mituirea unor oficiali guvernamentali, după cum informa la acea vreme Departamentul de Justiţie al SUA.
Mai exact, Ericsson a plătit de-a lungul multor ani în anumite state ale lumii șpăgi consistente unor înalți oficiali guvernamentali pentru a-și dezvolta și securiza afacerile.
Refuzul stupefiant și fără precedent al guvernului României de a explica motivele blocării Nokia – care a fost acceptată în state precum Marea Britanie – este în măsură, în opinia noastră, să ridice suspiciuni cu trimitere la beneficiarii acestei decupări artificiale a pieței telecomunicațiilor și la eventuale manevre oculte de tipul celor deja brevetate în alte țări.

Lipsa de transparență a guvernului Ciucă, dacă nu va fi reparată urgent, din proprie inițiativă, ar putea conduce la pierderea marelui proces internațional și la afectarea gravă a imaginii României, ca teritoriu propice investițiilor trăine.

Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.