5 luni, 4 saptamani si 2 zile

5 luni, 4 saptamani si 2 zile

0 60

Cazul fetitei de 11 ani, violata si lasata gravida de unchiul sau, un tinerel cu doar 7-8 ani mai mare, ne-a dus buhul pana in Marea Britanie. Acolo s-a facut in cele din urma avortul caruia medicii romani nu reusisera sa-i regleze aspectul juridic, chiar daca obstetric ar fi fost apti sa intervina. Cred ca asta nu se subliniaza indeajuns in acest caz; fetita violata (desi se suspicioneaza vag si consensualitatea raporturilor dintre cei doi) a ajuns pe mana ginecologilor britanici nu pentru ca ai nostri nu sunt competenti profesional, ci pentru ca prima operata ar fi trebuit legea care reglementeaza avorturile la noi. Cum nici o comisie nu s-a invrednicit sa judece o exceptie, fata a luat drumul insulei britanice cu tot cu spaimele ei reale si jucariile de plus din colectie.
Nici nu s-a incheiat bine interventia din Marea Britanie ca Ministerul Sanatatii din Romania a fost cuprins de remuscari. De ce-om fi trimis la dracu-un praznic – si-or fi zis functionarii ministeriali – un caz pe care am fi putut sa-l rezolvam si noi cu doar ceva mai multa expertiza juridica? Asa ca au incropit un proiect de lege care vrea sa corecteze ratarea din cazul fetitei violate si sa reglementeze eventuale situatii similare. Conform proiectului ce asteapta sa devina lege, in cazul minorelor de pana la 15 ani, se poate face intrerupere de sarcina pana in a 24-a saptamana de gestatie.
Probabil ca in spatele deciziei ministeriale sta o statistica ingrijoratoare despre tinere fete ajunse pe masa ginecologilor mult dupa termenul la care expulzare de fat se poate face fara riscuri pentru viata gravidei. Probabil ca fetita violata este doar partea vizibila a unui aisberg statistic a carui contemplare iti da fiori de gheata. N-avem de unde sti daca hotararea proaspat mosita are o justificare atat de beton incat sa acopere puternica de impresie de iresponsabilitate pe care o degaja. Banuiala este, insa, ca ministerul, incapabil sa regleze exceptia fetitei violate la momentul oportun, vrea cu orice pret sa recupereze ratarea si comite o enormitate care ii revolta pe practicienii ginecologi. Cel putin la Brasov, obstetricienii declara vehement ca vor refuza sa aplice viitoarea lege. Motivul refuzului, pe deplin intemeiat, este ca, la 24 de saptamani, fatul este deja viabil – adica este viu, respira si are puls – iar avortul este de fapt un nume meschin pentru crima. Explicatiile ginecologilor invitati la o emisiune pe aceasta tema au fost cum nu se poate mai limpezi, descriind gesturile prin care fatul se apara la aceasta varsta de chiureta.
Ministerul a vrut cu orice pret sa-si ingroape incompetenta punctuala in cazul fetitei de 11 ani ca pe o placenta incriminatoare, ramasa dupa un chiuretaj juridic nereusit. In neghiobia reglementarii legale, acelasi Minister al Sanatatii va trebui sa stabileasca exact procedura prin care trebuie suprimat un fat expulzat la 24 de saptamani de catre angajatii sectiilor de nou-nascuti de la maternitatile din tara.
Deranjul provocat de noua reglementare va atinge si lumea cinematografica. Daca are chef de un remake la pelicula care l-a facut celebru, Cristian Mungiu va trebuie sa-i ajusteze numele la realitatile obstetrice din Romania. Ca sa sune gynecologically correct, continuarea filmului se va numi 5 luni, 4 saptamani si 2 zile.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.