5 iunie – Ziua Mondială a Mediului

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului

0 261

Sărbătoare importantă în fiecare zi de 5 iunie : Ziua Mondială a Mediului. În fiecare an, Organizaţia Naţiunilor Unite propune o temă-cheie asupra căreia doreşte să atragă atenţia locuitorilor planetei noastre, ONU dorind astfel să evidenţieze conexiunea dintre om şi natură pe fondul evenimentelor cauzate de pandemia globală SARS-CoV-2.

Ziua mondială a Mediului a fost instituită la 5 iunie de Asambleea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stocholm şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP).

Această zi se sărbătoreşte pe 5 iunie a fiecărui an în mai bine de 100 de ţări şi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile non-guvernamentale, întreprinzători, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu. În România, prin Hotărîrea de Guvern nr. 452 din 02.06.2010, ziua de 5 iunie a fost declarată ,,Ziua profesională a lucrătorului în domeniul Mediului”.

Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială, constituind un exemplu activ de colaborare între autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi societatea civilă. În această perioadă se desfăşoară activităţi care ţin de managementul şi dezvoltarea durabilă a oraşelor, în context ecologic. Astfel, se reaminteşte anual omenirii cît de grave pot deveni lucrurile dacă nu se manifestă grija pentru patrimoniul natural.
În fiecare ţară, Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită diferit.
Resursele biodiversităţii stau la baza construirii şi dezvoltării civilizaţiilor, fiind vitale pentru sănătatea şi bunăstarea omenirii, iar menţinerea unui echilibru natural este benefic pentru existenţa şi perpetuarea speciei. Pierderea ori degradarea biodiversităţii este o ameninţare pentru noi toţi, inclusiv pentru sănătatea noastră. Numeroase sisteme naturale se confruntă cu o presiune tot mai mare, ceea ce le face să funcţioneze mai puţin eficace, iar unele dintre ele, chiar să fie ameninţate cu dispariţia.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.