„4,3,2,1…si!”

„4,3,2,1…si!”

0 691

„4,3,2,1…si!”


Laura Vasiliu este una din protagonistele peliculei „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a lui Cristian Mungiu, premiata cu Palme d’Or la Cannes si cu sanse in cursa pentru Oscar. Interpreta a rolului Gabita, studenta ce trebuia sa faca un avort pe vremea Impuscatului, in mintea Laurei titlul filmului care i-a adus faima suna mult mai firesc in varianta prescurtata „432”, asa cum a fost botezata din comoditate de catre presa.


De cateva zile, insa, amintirile Laurei sunt bantuite de o alta insiruire de cifre, ceva mai lunga. Anume „4,3,2,1…si!”, pe care au strigat-o carabinierii italieni, fara nici o legatura cu cinematograful, inainte sa dea buzna peste biata fata. Aflata la Torino pentru filmari la noua productie in care va juca, fragila Laura Vasiliu s-a pomenit ca politistii italieni ii sparg usa si dau navala in camera de hotel in care era cazata. A durat ceva vreme pana cand Laura a reusit sa-i lamureasca pe carabinieri ca facusera o confuzie si ca nu ea este traficanta de minori pe urmele careia se aflau oamenii legii italieni, in ciuda coincidentei de nume.


Gabita, asa cum se numeste Laura Vasiliu in straie de celuloid, traia drama avortului empiric in filmul lui Mungiu tot intr-o camera de hotel. Mult mai sordida, ce-i drept, decat cea din Torino, dar probabil ca sentimentul pe care i l-a trezit intrarea sinistrului felcer Bebe – care ii pune o sonda abia dupa ce le violeaza, si pe ea si pe prietena ei – trebuie ca n-a fost prea departe de ce a simtit dupa penetrarea violenta a carabinierilor confuzati.


„4,3,2,1…si!” contine o adaugire virila la titlul original al lui Mungiu si se potriveste manusa pe sceneta spargerii usii de catre carabinierii barbatosi. Schimbarea numelui unui film cand este preluat pentru distribuire in alta tara este o practica recunoscuta in cinematografie. Asa ca prelucrarea italiana nu trebuie sa ne ingrijoreze prea tare. Asa cum nu l-a ingrijorat nici pe consulul Romaniei la Roma, care a declarat ca actiunea politieneasca italiana n-a fost deloc nelalocul ei, chiar daca mascatii lor se inselasera asupra victimei noastre.


Mediatizarea incidentului cu doborarea usii se datoreaza si notorietatii de care se bucura Laura Vasiliu, in calitatea ei de vedeta de film consacrata. In Italia, insa, sceneta patrunderii cu forta in locuintele romanilor, fie ei tigani sau nu, se consuma in prezent fara pic de publicitate, in virtutea decretului de expulzare emis de autoritatile din Cizma. Flacai vanjosi cu cagule pe fata si abonament la sala – dar nu cea de cinematograf – rotesc cinefil numele peliculei lui Mungiu si mai pun ceva de la ei inainte de a repezi asupra usilor de la apartamentele locuite de nenorocitii de romani berbecii din dotarea fortelor de interventie.


?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.