4 milioane de romani au sarit pragul saraciei

4 milioane de romani au sarit pragul saraciei

0 73

Patru milioane de romani traiesc in acest moment in pragul saraciei, adica fac parte din familii cu un venit lunar mai mic de 1.480 de lei, afirma presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu. Pe de alta parte, cea mai mare parte a populatiei oricum traieste din venituri sub media pe tara.

Romania fara clasa de mijloc
O clasa de mijloc puternica este considerata, in orice economie de piata, drept un indicator important al gradului de dezvoltare. Romania, insa, pare sa stea destul de prost la acest capitol. In acest moment, mai bine de doua treimi dintre gospodariile din Romania au venituri sub media pe tara. Pe de alta parte, foarte multi dintre acestia traiesc in pragul saraciei, arata datele prezentate de Institutul National de Statistica, potrivit money.ro.
„Potrivit estimarilor realizate exclusiv de INS, pragul de saracie relativa, reprezentand 60% din mediana veniturilor se cifra in 2009 la 1.500 de lei pe gospodarie, mai exact 1.486 de lei”, a spus presedintele INS.
Potrivit lui Voineagu, aproximativ una din cinci familii din Romania inregistreaza venituri sub pragul de saracie relativa. Ceea ce inseamna ca patru milioane de romani traiesc in familii cu venituri mai mici de 1.500 de lei. In randul celor mai sarace gospodarii din Romania, doar 7% din venituri provin din salarii, iar aproape 70% din bugetul lunar este generat de veniturile in natura si din prestatii sociale. La polul opus, castigurile salariale genereaza, pentru cele mai bogate familii din Romania, mai bine de 70% din totalul veniturilor.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.