320 de ani de la nasterea din foc a Bisericii Negre

320 de ani de la nasterea din foc a Bisericii Negre

0 154

Cum arata Brasovul inainte de marele incendiu din 1689? Este intrebarea pe care comunitatea evanghelica din Brasov a adresat-o unor scolari brasoveni, la implinirea a 320 de ani de la sumbrul eveniment. Impreuna cu Inspectoratul Scolar, reprezentantii Bisericii Negre – cea care si-a primit numele dupa acest incendiu – au organizat o expozitie cu desene ale copiilor, care au fost invitati sa-si imagineze vechiul burg inainte de a fi devastat de flacari.
Pe 21 aprilie 1689, un puternic incendiu cuprindea cetatea Kronstadt. Sute de case si ateliere ale mestesugarilor brasoveni s-au transformat in scrum, sute de victime au murit arse de vii sau asfixiate. Focul a pornit de pe Ulita Funarilor, actuala strada Castelului. Pentru ca mijloacele de stingere a incendiilor erau rudimentare in acea vreme, focul s-a extins cu repeziciune in intreaga cetate. Flacarile au cuprins acoperisul Bisericii Sfanta Maria, care s-a prabusit in interior si a distrus intreg mobilierul.
Focul a fost atat de puternic incat a topit clopotele bisericii si orga, lasand in urma doar ziduri innegrite. Acesta este motivul pentru care, mai tarziu, locasul medieval de cult a primit numele de Biserica Neagra. La implinirea a 320 de ani de la acel eveniment, comunitatea evanghelica din Brasov a testat amintirea incendiului in memoria celor mai tineri locuitori ai Brasovului. Impreuna cu inspectoratul scolar, ei au organizat o expozitie de desene in care copiii au reprodus Brasovul inainte de incendiu.
Incendiul marcheaza simbolic incheierea perioadei de prosperitate a orasului la pragul dintre Evul Mediu si Epoca Moderna Timpurie. Una din marile pierderi patrimoniale pricinuite de flacarile devastatoare a fost prefacerea in scrum a tuturor manuscriselor si cartilor aflate in vestita biblioteca a carturarului brasovean Johannes Honterus.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.