2022, cifrele durerii: 6% dintre români declară că au făcut foamea, 60%...

2022, cifrele durerii: 6% dintre români declară că au făcut foamea, 60% au renunțat la alimentele scumpe!

1 37

Sociologul Vasile Dîncu dezvăluie cifre din ultimele sondaje ale IRES, institutul fondat de el, care relevă un pesimism și o lipsă de orizont devastatoare pentru români. În plus, mai spune fostul ministru, sondajele relevă că majoritatea românilor doresc încheierea războiului din Ucraina, dar se tem de prețuri și de boală decît de război. Plus un foarte mare paradox.
Ce reiese din sondaje, conform spuselor lui Dîncu în emisiunea lui Marius Tucă?
„O foarte mare cantitate de neliniște, de frică, de tot felul de frici și de pesimism.
57% dintre români spun că anul ăsta va fi mai rău decît anul trecut.
Două treimi dintre români spun că au trăit mai prost decît în anul de dinainte, 60% au renunțat la anumite alimente ca să cumpere altele mai ieftine, 6% au spus că au suferit de foame, deși oamenii recunosc greu asta, deci procentul e mai mare.
De asemenea, frica de război e pe locul 3, pe primele două sunt frica de prețuri și de boală, și ar vrea să-și ”exporte” copiii, le văd viitorul prin migrație, deși se știe cît își doresc părinții să își țină copiii aproape.
Încrederea în instituții niciodată nu a fost atît de mică precum e azi.
Încrederea în politicieni e de 6%.
Dincolo de asta, peste 80% spun că sunt mîndri că sunt români, e un paradox puternic, o condiție tragică, o identitate pe care și-o asumă dincolo de toate aceste percepții ale realității.
Din perspectiva asta nu stăm foarte bine.
Cei mai mulți spun că ar trebui să se schimbe politicienii și instituțiile din România. Ar vrea o schimbare majoră, dar votează tot cum votau și înainte, nu sunt modificări dramatice ale intenției de vot.
Prezența la vot e la 25% din populația care votează.
În sondaje, dacă întrebăm oamenii, sunt favorabili păcii mai mult decît războiului, aici oamenii sunt cu mine, nu cu domnii ”cu revista presei” (aluzie la Iohannis n.n.)” a mai spus Dîncu. (B.I.)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.