2009 – Debut negativ in constructii

2009 – Debut negativ in constructii

0 209

Activitatea din industria prelucratoare si constructii va inregistra o scadere in perioada ianuarie – martie 2009, in raport cu cele trei luni anterioare, in timp ce in comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii se contureaza o stabilitate, potrivit opiniilor exprimate in luna ianuarie 2009 de catre managerii societatilor comerciale, informeaza Institutul National de Statistica (INS).
Conform opiniei a 29 la suta dintre managerii din industria prelucratoare se preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural minus 17 %).
Aceasta se bazeaza, in principal, pe aprecierea de reducere a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa (cea mai mare inregistrata de la inceputul anului).
Tot un trend descendent se estimeaza de catre manageri si pentru numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de minus 21% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural plus 27%).

Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de plus/minus cinci la suta la nivel total sector.
Potrivit INS, din sintetizarea opiniilor managerilor intreprinderilor care au raspuns la aceasta cercetare statistica, rezulta o tendinta de scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii pentru primele trei luni ale anului 2009 (sold conjunctural minus 33 la suta, respectiv minus 26 la suta).
De asemenea, se prognozeaza si reducerea numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural minus 28%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Managerii estimeaza o crestere a preturilor lucrarilor de constructii in urmatoarele trei luni (sold conjunctural plus 24%).
In comertul cu amanuntul, managerii intervievati in luna ianuarie 2009, din sectorul de comert cu amanuntul, au exprimat estimari pesimiste privind tendinta de evolutie a activitatii economice in urmatoarele trei luni. Aceasta perceptie este influentata de contextul economic mondial care in prezent este de natura sa induca o stare de incertidudine cu privire la dezvoltarea economica viitoare.
Situatia economica, pe total activitate, inregistreaza un sold conjunctural de plus 7% in ianuarie 2009, fata de plus 5% inregistrat in luna decembrie 2008.
De asemenea, volumul total al vanzarilor de marfuri isi mentine trendul semnalat in luna anterioara (sold conjunctural plus 26 la suta).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural plus 2%), iar managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural plus 20%).
Potrivit INS, situatia economica din sectorul de servicii a fost apreciata ca fiind buna in ultimele trei luni (sold conjunctural plus 10%), foarte apropiata de aprecierea din decembrie 2008 (sold conjunctural plus 13%).
Conform estimarilor din luna ianuarie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de stabilitate pe ansamblul sectorului, (sold conjunctural plus 4%).
In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni si o stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural plus 6%).
In opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural plus 25%).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.