2009 – an de confruntari electorale

2009 – an de confruntari electorale

0 220

Clasa politica, indiferent de culoarea sarmalelor inghitite cam pe nemestecate de acest Revelion, pentru ca privirile au stat pe geam spre ograda vecinilor, a inceput sa se uite tot mai des spre armele lasate prin colturi, dar la indemana. Apoi, dupa ce vor inghiti si ultima piftie, dreasa cu otet sau mustar iute, si bucata de tort cam amar, pentru ca bucataresele au scapat prea mult praf de copt, ca sa-l umfle bine, tipii se vor apuca sa-si curete aceste arme cat mai bine, din mizeria ramasa facand gloante si ghiulele. Pregatirile sunt necesare, doar urmeaza cele doua mari batalii electorale ale anului 2009: europarlamentarele si prezidentialele.
Primele vor fi europarlamentarele, pe 7 iunie, in mijlocul zodiei Gemenilor, o zodie cam afurisita – sa ma scuze persoanele nascute in aceasta zodie si sa spere ca ele fac exceptie de la cele spuse de astrologi – si cu multe valtori. Aceste alegeri pentru desemnarea europarlamentarilor nostri sunt socotite, inca de anul trecut, ca un barometru pentru vremea alegerilor prezidentiale.
Alegerile prezidentiale vor avea loc in zodia Capricornului, la vreme de cumpana cu cea a Sagetatorului, ambele zodii purtand obiecte intepatoare la ele. Cel putin unul din tururile de scrutin pot avea loc chiar in Sagetator, caci regula, conform Constitutiei, spune ca aceste alegeri prezidentiale, primele separate de cele parlamentare ce au loc postrevolutionar, sunt anuntate de catre Guvern cu cel putin 45 de zile inainte de implinirea a cinci zile de la data expirarii actualului mandat prezidential. Si se stie, Basescu a depus juramantul, in 2004, pe 20 decembrie. Astfel, primul tur de scrutin poate avea loc pe la jumatatea lui decembrie 2009, al doilea putand fi stabilit o luna mai tarziu.
Astfel, sarbatorile de iarna ale acestui an vor avea din belsug petarde si artificii de categorie grea. Inca nu se stie care dintre acestea vor contine mai multa pucioasa adusa direct din iad, dar acest lucru se va vedea dupa europarlamentare, cand actuala coalitie va avea toate sansele sa se destrame, daca va rezista pana atunci. Nu pariez la un mers la brat a celor doua componente a actualei coalitii, cand se stie ca fiecare lovitura de pedeapsa transformata apropie victoria care va decide soarta urmatorilor ani in Romania.
In legatura cu prezidentialele, Traian Basescu afirma, cu propria gurita care a atins multe cupe cu otrava si minciuna, ca el nu stie daca va mai candida, cu toate ca are dreptul. El cere actualului guvern sa nu se lase influentat de aceste evenimente si sa-si vada de traba, concentrandu-se asupra crizei economice.
Ha, ha, ha!!!
La PSD, prin preajma totemului de care va fi legat candidatul, ca poporul sa-l admire, sa topaie in jurul lui, sa-i dea drumul si sa-l arunce in slavi, se invarte, ca matza in jurul oalei cu smantana, Adrian Nastase, dar spiritul partidului, Ion Iliescu, nu exclude numirea unui neutru, cum ar fi Sorin Oprescu, om de mare succes in vorba si in port la alegerile pentru primaria Capitalei.
La PD-L, daca Basescu se va face ca nu se mai joaca , ar putea fi numit la candidatura omul de sacrificiu, eternul „draga Stolo”, care sa se retraga din nou de pe teren atunci cand trebuie – motive se gasesc cu duiumul – iar Basescu sa apara din nou ca cel care se sacrifica pentru tarisoara. Scenariul este cunoscut si jucat deja cu succes. Apoi Boc va fi sacrificat si Stolo ii va lua locul, cu restul micilor modificari de rigoare.
In ce ii priveste pe penelisti, acestia ar putea veni cu ceva surprize, cum ar fi numirea lui Dinu Patriciu sau chiar a tanarului, pentru functie, dar avantatului, si in ale oratoriei logice – cat poate fi si logica logica, chestia cu unghiul din care vezi problema – Crin Antonescu. Sau mai stii ce alte surprize nu pot sa apara?
Iar celelalte formatiuni politice care vor prezenta candidati, nu le vad sa aduca la Cotroceni traznetul de care are tara nevoie.
Dar mai este pana atunci!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.