20 martie – Ziua Internationala a Francofoniei

20 martie – Ziua Internationala a Francofoniei

0 274

Ziua Internationala a Francofoniei se sarbatoreste in fiecare an, la 20 martie, in toate tarile care au in comun folosirea limbii franceze ca limba nationala oficiala, de comunicatie internationala, de cultura sau de lucru.


Aceasta zi marcheaza infiintarea, in 1970, a Agentiei de Cooperare Culturala si Tehnica (ACCT), devenita in 1996, Agentia Francofoniei. Aceste denumiri intrupeaza, de fapt, Organizatia Internationala a Francofoniei, creata cu scopul de a promova cooperarea intre tarile de expresie franceza. Initiativa apartine unor personalitati precum Leopold Sedar Senghor, Habib Bourghiba, Hamani Diori si Norodom Sianuk.


?


Miscarea francofona


Miscarea Francofona a cunoscut mai multe momente importante: 1880, cand geograful Onesisme Reclus inventeaza termenul „francofon” pentru a defini ansamblul persoanelor si tarilor care au ca numitor comun limba franceza; 1950, cand este creata Uniunea Internationala a Ziaristilor si Presei de Limba Franceza /UIJPLF/; 1961, cand se creeaza, la Montreal, Asociatia Universitatilor cu predare partiala sau totala in limba franceza; 1986 odata cu organizarea primului summit al Francofoniei, la Paris.


Instanta suprema care defineste marile orientari ale Francofoniei o reprezinta Summitul care, incepand din 1996, reuneste sefii de stat si de guvern din tarile membre.


?


Romania, in miscarea francofona


Romania a intrat in Miscarea francofona in anul 1991, cu statut de observator, iar in 1993 a devenit membru cu drepturi depline.


In perioada 18-20 octombrie 2002, la Beirut, a avut loc primul summit francofon la nivel inalt, organizat intr-o tara araba. Prezenta oficialilor francofoni in capitala libaneza a subliniat solidaritatea acestora cu limba si cultura araba in general, summitul fiind dedicat dialogului cultural.


OIF reuneste 51 de state, precum si cinci observatori, Lituania, Polonia, Republica Ceha, Slovacia si Slovenia. Prezenta pe cele cinci continente, limba franceza este limba materna a 175.000.000 de oameni si este invatata de alti 82.500.000 de locuitori ai planetei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.