18 luni de stabilitate financiara …robusta !

18 luni de stabilitate financiara …robusta !

0 108

Sistemul financiar romanesc s-a confruntat, in cursul anului 2009 si prima parte din 2010, cu provocari semnificative, intr-un context marcat de persistenta contractiei economice si continuarea ajustarilor structurale, insa stabilitatea financiara a ramas robusta, in conditiile majorarii capitalizarii bancilor la niveluri confortabile, ale mentinerii lichiditatii la valori corespunzatoare si ale continuarii eforturilor de provizionare, conform celui de-al cincilea Raport asupra stabilitatii financiare, realizat de Banca Nationala a Romaniei. Robustetea sectorului bancar si capacitatea sa de a face fata socurilor sunt atestate si de rezultatele exercitiului de testare a rezistentei bancilor la socuri economice, exercitiu derulat de BNR.
Raportul evidentiaza faptul ca evolutiile macroeconomice internationale si continuarea ajustarilor pe plan intern constituie factori importanti de presiune pe termen scurt asupra stabilitatii financiare.
Riscul de credit ramane principala vulnerabilitate a sectorului bancar. Capacitatea companiilor si populatiei de a onora in bune conditii serviciul datoriei este constransa de durata prelungita si adancimea contractiei economice, precum si de gradul semnificativ de indatorare, in general, si indatorarea mare in valuta, in special, in cazul unor categorii de debitori.
Supravegherea permanenta a BNR, precum si acordul de finantare semnat de autoritati cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale, alaturi de angajamentele asumate in cadrul Initiativei Europene de Coordonare Bancara de catre principalele noua banci straine cu activitate in Romania, au contribuit la asigurarea mentinerii indicatorilor de stabilitate financiara in limite corespunzatoare.
Celelalte componente ale sistemului financiar au resimtit intr-o masura importanta efectele crizei, dar riscul AGERPRES

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.