13 septembrie! Astazi incepe scoala?

13 septembrie!
Astazi incepe scoala?

0 84

Desi pana la traditionalul start mai sunt doua zile, la ordinul vremelnicului ministru, scoala incepe astazi. Un ordin anterior, dat tot de ministru Funeriu, ii obliga pe copii si dascali sa intre direct in prima ora de curs. Nu se cunoaste ce motivatie a stat la baza ruperii traditiei – stiu doar ca festivitatea la care am partipat in urma cu cateva decenii nu am uitat-o nici astazi. Oare ce au acesti oameni in comun cu educatia si scoala?

Statistic aproximativ 3.300.000 de elevi si prescolari incep, luni, cursurile primului semestru din anul scolar 2010-2010. Peste 220.000 dintre ei sunt boboci de clasa I, iar 500.000 sunt copii de gradinita. Cursurile, atat la gradinita, cat si la scoala si liceu, vor fi predate de aproximativ 250.000 de cadre didactice titulare si suplinitoare.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat intr-o conferinta de presa organizata saptamana trecuta ca 90,5% dintre copii vor invata in scoli autorizate sanitar sau care vor obtine autorizatia sanitara in foarte scurt timp.
Intr-o declaratie pentru Realitatea TV, ministrul Funeriu a dat asigurari ca in 2011 profesorii nu vor fi pusi in situatia de a-si lua concediu fara plata, iar „anul scolar se va desfasura perfect normal”.
Totodata, ministrul Educatiei a precizat ca marea problema a salarizarii cadrelor didactice este „intrarea in sistem”. In opinia sa, aceasta chestiune se va rezolva prin noile grile de salarizare impuse prin legea salarizãrii unitare.
Potrivit structurii noului an scolar citata de Mediafax, elevii incep cursurile in 13 septembrie 2010 si le incheie vineri, 17 iunie 2011, nefiind facuta nicio mentiune privind terminarea cursurilor mai devreme pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a si, respectiv, a XIII-a.
Finalizarea cursurilor mai devreme este insa anuntata in metodologia de organizare a examenului national si a celui de bacalaureat. Astfel, potrivit metodologiei, elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o saptamana mai devreme de 17 iunie, respectiv in 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a si, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile in 27 mai.

Scoala incepe cu 10.000 de angajati din invatamant disponibilizati. Incepand din acest an in peste 1.600 de scoli nu vor mai intra copii – au fost inchise. In scolile ramase deschise vor intra dascali cu salarii ciopartide de guvernanti cu pana la 50%. Ce au cu educatia cei care conduc astazi tara?

Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.