11-13 august: Ploaia anuala de stele cazatoare

11-13 august: Ploaia anuala de stele cazatoare

0 187

Stelele cazatoare isi intensifica activitatea in aceasta perioada a anului, informeaza astronomii romani. In perioada 11-13 august, dupa miezul noptii, Perseidele – stelele cazatoare, vor putea fi urmarite si din Romania sau imprejurimile Capitalei.
Punctul maxim de vizibilitate va fi atins in noaptea de 12 spre 13 august, dar meteorii vor putea fi observati doar din afara oraselor, unde este mai putina lumina artificiala.
Tot in noaptea de miercuri spre joi, luna va fi mai stralucitoare, arata astronomii de la Observatorul din Bucuresti, citati de Mediafax.
An de an, in perioada iulie – august, Pamantul traverseaza traiectoria unui nor de meteori lasat in urma de cometa Swift-Tuttle – nume dat dupa cercetatorii care au descoperit-o, in 1862, Lewis Swift si Horace Tuttle. Printr-un efect de perspectiva, meteorii, numiti Perseide, par sa provina toti din acelasi punct, situat in constelatia Perseu.
Dupa ce intra in atmosfera terestra, cu o viteza de 59 de kilometri pe secunda, meteorii stralucesc si se dezintegreaza.
Pentru observarea meteorilor se recomanda gasirea unui loc cat mai putin poluat luminos, departe de luminile localitatilor, pentru a putea admira spectacolul in conditii optime.
Multi amatori ai acestui superb spectacol astral au luat drumul Transfagarasanului una din zonele cu cea mai buna vizibilitate din Romania,

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.