1 septembrie – ziua patronului vanturilor si al cutremurelor

1 septembrie – ziua patronului vanturilor si al cutremurelor

0 81

Ziua de 1 septembrie este o zi de rascruce in calendarul popular romanesc, fiind dedicata singurului sustinator al acestui univers. Simion Stalpnicul, dupa cum ii spune si numele, este stalpul, sustinatorul cerului si al pamantului, fiind imaginat de mentalul colectiv popular ca stand pe un stalp intr-un picior.
El este patronul vanturilor si poate produce cutremure. De aceea, ziua lui este foarte importanta, oamenii respectand-o de frica sa nu li se darame casele sau sa nu li se intepeneasca picioarele.
Slavitul Simeon era din partile Ciliciei, fiu al unor parinti crestini. Era cioban la oile tatalui sau. La varsta de 13 ani si-a parasit familia si turma de oi, cautand un loc cat mai izolat, pentru post si rugaciune. Ajungand la o manastire, egumenul Sf. Timotei l-a primit in randul monahilor sai; apoi s-a adapostit intr-o pestera, care era mai potrivita asteptarilor sale. Trei ani de post, rugaciune si privatiuni a trait acolo, pana au aflat credinciosii si au venit la el pentru invataturi sfinte si tamaduire. Tulburat in rugaciunile sale, Sfantul a parasit si pestera, ascunzandu-se in varful unui munte, unde si mai abitir s-a nevoit, apoi a recurs la un stil de viata nemaiintalnit pana atunci; si-a facut un stalp inalt de 40 de coti, pe care a vietuit 20 de ani. Acolo nu putea aici sa se culce, nici sa sada, singurul fel de odihna fiind rezemarea de ingraditura ce-si facuse de jur-imprejurul stalpului. Multime fara numar venea sa vada ostenelile lui Simion, sa se roage impreuna cu el si sa-i asculte cuvantarile. Asa i-a botezat pe multi pagani in legea crestinilor.
Fiind un vechi inceput de an bisericesc, cum era vremea in aceasta zi, asa urma sa fie tot anul, iar daca tuna, se credea ca toamna va fi lunga.
Ziua lui Simion este totodata si ziua cand pasarile isi iau „boierescul”, adica partea care li se cuvine din fiecare holda de grau.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.