1 septembrie – ziua cutremurelor in credinta populara

1 septembrie – ziua cutremurelor in credinta populara

0 216
Simion Stalpnicul este cel care in credinta populara sustine cerul si pamantul, stand intr-un picior pe un stalp inalt. El este patronul vanturilor si poate produce cutremure. De aceea, ziua lui este foarte importanta, oamenii respectand-o de frica sa nu li se darame casele sau sa nu li se intepeneasca picioarele.
Astfel, 1 septembrie este, de fapt, inceputul de an bisericesc si are o importanta deosebita fata de celelalte zile ale anului, putand spune multe despre anul ca va sa vina. Astfel, daca in dimineata zilei de 1 septembrie ploua, va fi o primavara ploioasa, daca se innoreaza la pranz va fi o toamna grea, in schimb daca tuna si fulgera, va fi o toamna lunga.
iua lui Simion este totodata si ziua cand pasarile isi iau „boierescul”, adica partea care li se cuvine din fiecare holda de grau. Slavitul Simeon era cioban la oile tatalui sau. La varsta de 13 ani si-a parasit familia si turma de oi, cautand un loc cat mai izolat, pentru post si rugaciune. Ajungand la o manastire, egumenul Sf. Timotei l-a primit in randul monahilor sai; apoi s-a adapostit intr-o pestera, care era mai potrivita asteptarilor sale.
Trei ani de post, rugaciune si privatiuni a trait acolo, pana au aflat credinciosii si au venit la el pentru invataturi sfinte si tamaduire. Tulburat in rugaciunile sale, Sfantul a parasit si pestera, ascunzandu-se in varful unui munte, unde si mai abitir s-a nevoit, apoi a recurs la un stil de viata nemaiantalnit pana atunci; si-a facut un stalp inalt de 40 de coti, pe care a vietuit 20 de ani.
Acolo nu putea aici sa se culce, nici sa sada, singurul fel de odihna fiind rezemarea de ingraditura ce-si facuse de jur-imprejurul stalpului. De aici si numele sfantului si semnificatia de „stalp” al lumii ce i-a fost atribuita.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.