1 0ctombrie – inceputul anotimpului RECE

1 0ctombrie – inceputul anotimpului RECE

0 152

Data de 1 octombrie este marcata in calendarul religios ortodox ca fiind o sarbatoare importanta explicata prin obiceiurile si cutumele pastrate pentru aceasta zi. Este ziua Acoperamantului Maicii Domnului (Pocroava, Sf. Pocroava, Procoavele), care marcheaza intrarea in anotimpul rece.
Acum incepe sa se acopere pamantul de zapada, iar fetele doresc sa primeasca si ele un acoperamant pe cap (basmaua), ca semn al trecerii la statutul de femeie maritata. De asemenea, fetele se roaga la acest sfant pentru a le acoperi capul cu par bogat, placand mai mult astfel flacailor care la iau mai repede de sotii.
Pentru bunul mers al vietii ‘ Sfantului Procoava fetele i se inchina pentru a le acoperi si lor capul cu belsugul parului si pentru a le ajuta sa se marite ‘
Femeile postesc, ca Domnul sa tie lumea, sa nu ne prapadeasca.
Se tine pentru vite, ca sa ne acopere Maica Domnului si sa ne pazeasca de toate prinejdiile: de inec, de foc, de cumpana, de napasta, de duca-se pe pustii, de uciga-l-toaca si de vrajmasul cel rau.
In biserica, la slujba, se citeste urmatoarea rugaciune indreptata catre solitoarea si acoperitoarea noastra, Maica Domnului: „Acopera-ne pe noi cu acoperamantul tau, Preasfanta Fecioara, in ziua rautatilor noastre; acopera-ne in toate zilele noastre, iar mai ales in ziua cea rea cand sufletul de trup se va desparti, de fata sa ne stai intru ajutor, si sa ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din vazduh, cele de sub cer, si in ziua infricosatoarei judecati, sa ne acoperi pe noi intru ascunsul Acoperamantului tau”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.